Észak-Korea nem állt le az urándúsítással

Észak-Korea nem hagyott fel az urándúsítással, és folytatta az építkezést egy kísérleti könnyűvizes reaktornál – számolt be a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ) vezető Amano Jukija hétfőn szakértőkre hivatkozva.

Bár Észak-Korea 2009 óta nem engedi be területére a NAÜ ellenőreit, a szakértők műholdfelvételek és rendelkezésre álló dokumentumok segítségével képesek voltak megfigyelni a jongbjoni atomlétesítményt, ahol feltételezések szerint a nukleáris fegyverekhez használt hasadóanyagot előállítják.

„A könnyűvizes reaktornál építési munkák jeleit fedeztük fel” – mondta Amano. Emellett a NAÜ megfigyelései alapján arra következtetett, hogy folyamatos az urándúsítás a szóban forgó létesítményben.

A megfelelően dúsított uránból robbanótöltetek készülhetnek atomfegyverekhez. A könnyűvizes reaktorokat is használhatják katonai célra, ha a használt fűtőanyagból kivonják a plutóniumot.

Amano ugyanakkor hangsúlyozta: a NAÜ-szakértők szerint semmi jel nem utal arra, hogy az elmúlt időszakban újrahasznosították a plutóniumot a jongbjoni létesítményben. A főigazgató szerint az a reaktor, amelyből a legtöbb plutóniumot újrahasznosították, december eleje óta nem működik. Független szakértők szerint ennek műszaki oka lehet.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten Hanoiban találkozott Kim Dzsong Un phenjani vezetővel, hogy tárgyaljanak Észak-Korea nukleáris programjáról. Találkozójuk a tervezettnél előbb, megegyezés nélkül ért véget, de Trump szerint Kim megígérte, hogy továbbra sem hajt végre kísérleti atomrobbantásokat és rakétateszteket. Észak-Korea hat kísérleti robbantást hajtott végre 2006 és 2017 között, de tavaly külföldi újságírók jelenlétében felszámolta legjelentősebb kísérleti telepét. Az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy Észak-Korea felszámolja nukleáris programját, és a Koreai-félsziget atommentes övezetté váljon.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/Reuters

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »