Japánban már testvért is bérelhetnek az antiszociális fiatalok

Japánban legalább félmillió fiatal férfi van, akik a társadalomtól elszigetelve, visszavonultan élnek, és akik sok esetben még a hálószobájukat sem hajlandóak elhagyni. Ők a hikikomorik. Családjaik gyakran nem tudják, hogy mitévők legyenek, azonban létezik egy szervezet, amely pénzért amolyan “nővér-pótlékot” közvetít a zárkózott férfiaknak.

A hikikomori szó jelentése körülbelül az, hogy “elzárva lenni”, és egy alapvetően Japánban megfigyelhető, több évtizedes társadalmi jelenség – és a hozzá köthető emberek – megnevezése. A japán egészségügyi minisztérium hivatalosan is definiálta a fogalmat: minden olyan személy, aki elzárkózik otthonába, és több mint 6 hónapig fenntartja ezt az állapotot.

A hikikomorik elbújnak a világ elől, és hónapokig, esetleg évekig (nagyon ritka esetekben pedig több, mint egy évtizedig) szó szerint alig mozdulnak ki a lakásukból. Ezt alapvetően az emberektől és a velük való bárminemű érintkezéstől, az esetleges negatív reakcióktól való félelmük okozza, ezért a biztonságérzetet, a külvilág kizárását választják.

Tanulni, dolgozni nem járnak, illetve ha mégis dolgoznának, az általában valamilyen nagyon egyszerű, otthonról is végezhető munka, vagy valami olyan, képesítést nem igénylő, de fizetett feladat, amihez minimális emberi kontaktus szükségeltetik.

A hikikomorik vagy a szüleikkel élnek, vagy egy olcsóbb albérletben – utóbbi esetben a megélhetéshez szükséges pénz szülői forrásból vagy szociális juttatásokból származik. Idejüket olyan hétköznapi dolgokkal múlatják, mint a tévénézés, internetezés, videojátékozás, zenehallgatás, rajzolás, evés, és sok alvás – mindezt persze általában egyéni, sajátos időbeosztás szerint.

Társadalmi megítélés

Egy másik fontos tényező a hikikomorik helyzetében az általános társadalmi megbélyegzés, lesajnálás, illetve undor, ami csak tovább erősíti félelmeiket. A média 2000-ben hikikomoriként említve számolt be egy 17 éves fiúról, aki eltérített egy buszt, és megölte az egyik utast. Mint kiderült, az elkövető tényleg hikikomori volt, szülei pedig az eset előtt két hónapos megfigyelésre beadták egy elmegyógyintézetbe. A fiú ezt árulásnak érezte, és vélhetőleg ezért szánta rá magát a tettre.

Az ilyen és ehhez hasonló helytelen információk miatt a közvélemény szemében meghonosodott az a tévképzet, hogy a hikikomorik erőszakosak és elmezavarodottak. Természetesen előfordulnak ilyen esetek is, de nem ez az alapvető helyzet.

A BBC hikikomorikkal és az őket segítő “nővérekkel” készített riportja mélyebb bepillantást enged az antiszociális fiatalok életébe.

A hikikomori-lét egy olyan állapot, amelyre nincs megfelelő orvosi diagnózis vagy megszokott kezelési mód. De van valami, ami segíthet: a bérelhető nővérek. Ayako is közéjük tartozik – egy speciális női csoport tagja, akiknek azért fizetnek, hogy segítsenek Japán legvisszahúzódóbb fiataljainak kijutni a hálószobájukból, vissza a társadalomba.

Az állapot mind a férfiakat, mind a nőket érintheti, de a legtöbbjük 18 és 35 év közötti fiatal férfi. Becslések szerint körülbelül félmillióan élnek hikikomoriként Japánban, azonban mivel egy ilyen gyermek alapvetően szégyen, sok család titokban tartja fia állapotát, és küzd, hogy megfelelő segítséget kapjon.

A segítség

Ez az, ahol a bérelhető nővérek bejönnek a képbe. Az ötletet a New Start (Új Kezdet) nevű szervezet álmodta meg, és úgy tűnik, hogy működik. Ezek a nők nem rendelkeznek hivatalos orvosi képesítéssel, de a családok havonta körülbelül 100 000 jent (900 dollárt) fizetnek a heti egy órás látogatásokért. Feladatuk az, hogy megpróbálják visszavezetni a hikikomorit az elszigeteltségből a rendes életbe.

“Nincs kifejezett technika. Csak megpróbálok kapcsolatba lépni velük a saját szintjükön” – magyarázza Ayako, aki már több mint egy évtizede dolgozik ebben a munkakörben. Az elmúlt hat hónapban egy Kenta nevű, 20-as évei végén járó fiatalemberrel dolgozott, akinek szülei fizetnek neki, hogy kéthetente meglátogassa fiukat. Ayako elmondása alapján általában hat hónaptól két évig tart a bizalom kiépítése és a felépülési folyamat megkezdése.

Kenta mostanra sikeresen elköltözött otthonról, azonban még mindig nem tud egy állásban sem megmaradni.

“Sokszor bántottak és csúfoltak az iskolában a magas hangom, illetve amiatt, hogy főként lányokkal barátkoztam. Annyira boldogtalan voltam, hogy minden áldott nap sírtam, a szüleimet hibáztattam, és teljesen elveszettnek éreztem magam. Aztán elkezdtem gyógyszert szedni. Egyszer annyira bedühödtem, hogy erőszakoskodtam és a szüleimnek ki kellett hívniuk rám a rendőrséget. Alapvetően éjszakai életmódot folytattam, egész éjjel videojátékokkal játszottam, napközben pedig aludtam” – meséli Kenta.

Számos tényező közrejátszhat abban, hogy valaki hikikomori lesz. Néha, mint például Kenta esetében is, a társadalmi visszavonulást a megfélemlítés vagy egy traumatikus esemény okozza, de depresszióból, a szülők általi túlzott nyomásgyakorlásból, illetve a tanulás vagy a munka terén esetlegesen elszenvedett kudarctól való félelemből is eredhet. Persze minden eset egyedi.

Kenta már a gyógyulás útjára lépett, és ezt csak és kizárólag Ayako-nak köszönheti. “Nagyon élvezem a vele töltött időt. Sokszor megyünk el együtt valahova, például ebédelni. Úgy érzem, hogy mindenben támogat és emellett fel tud vidítani” – mondja.

Ayako később elmagyarázta, hogy valójában nagyon ritka, hogy az ügyfél eljár szórakozni a bérelt nővérével és élvezi annak társaságát. Előfordul, hogy az elején nem is nyitnak ajtót neki, ilyenkor leveleket ír, amit aztán becsúsztat ajtó alatt.

“Nem akarom, hogy úgy érezzék, lenézem vagy megpróbálom irányítani őket. Nem vagyok tanár. Megpróbálok úgy kapcsolatba kerülni velük, mint egy idősebb nővér vagy egy szomszéd” – fejti ki.

Új kezdet

Ha egy hikikomori úgy érzi, hogy kész elhagyni a hálószobáját, de nem eléggé stabil ahhoz, hogy visszailleszkedjen a társadalomba, akkor beköltözhet a New Start egyik átmeneti otthonába. Itt hasonló helyzetű fiatalokkal lehet együtt, akiknek próbálnak részmunkaidős vagy önkéntes munkát találni.

Az itt élőknek alkalmazkodniuk kell néhány szabályhoz: a beköltözéskor le kell adniuk a telefonjukat, és TV-t is csak és kizárólag a közösségi helyiségben nézhetnek. Emellett a számítógépes játékoktól is eltiltják őket.

Az elmúlt 18 év során több ezren voltak, akik minimum egy évet éltek ilyen átmeneti otthonokban, de akiknek többsége azóta sikeresen visszailleszkedett a társadalomba és képes magát önállóan és függetlenül ellátni.

Forrás: BBC / Wikipédia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »