Trump máris ködösít a szíriai csapatkivonás kapcsán

„Nincs menetrend és nincs határidő az amerikai katonák kivonására, csak bizonyos idő után vonulunk ki Szíriából”- jelentette ki szerdán Donald Trump amerikai elnök újságíróknak a Fehér Házban.

Az elnök a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel folytatott megbeszélés után nyilatkozott a sajtónak. Hangsúlyozta, hogy az amerikai katonák Szíriából történő kivonásának sem menetrendje, sem határideje nincs, továbbá kijelentette: a visszavonulás közben ügyelnek majd arra, hogy megvédjék az Egyesült Államok szövetségeseként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen harcoló szíriai kurdokat is.

„Nem akarok örökké Szíriában maradni” – fogalmazott. Korábban, a kormányülésen – amelyen egy ideig szintén jelen lehetett a sajtó – lekicsinylően beszélt James Mattis lemondott védelmi miniszterről, aki többek között éppen azért nyújtotta be váratlanul a lemondását, mert nem értett egyet sem a szíriai csapatkivonással, sem az elnök afganisztáni politikájával, az Afganisztánból történő fokozatos kivonulással.

„Ugyan, mit tett értem Mattis? Hogyan teljesített Afganisztánban? Egyáltalán nem túl jól” – mondta a kormánytagoknak. A kabinetülésen a védelmi minisztérium képviseletében már Patrick Shanahan ügyvezető védelmi miniszter vett részt. Trump azt is sejtetni engedte, hogy Mattis nem lemondott, hanem ő menesztette a tárcavezetőt.

James Mattis december 20-án jelentette be, hogy lemond, miután Donald Trump a tanácsai ellenére is közölte: kivonja a mintegy kétezer fős amerikai csapatkontingenst Szíriából. „Hazajönnek. És most jönnek haza” – fogalmazott akkor az elnök, azt sejtetve, hogy a csapatkivonás azonnal megkezdődik. Bejelentését bel-és külföldön egyaránt értetlenség fogadta, befolyásos republikánus politikusok is élesen bírálták őt. December 30-án, vasárnap Trump a Fehér Házban ebéden látta vendégül Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátort, aki ezt követően a sajtónak arról számolt be, hogy az elnök lassítani fog a szíriai csapatkivonáson.

Kapcsolódó cikkünk: Újabb katonai vezető mondott le Trump döntése miatt

Trump a kormányülés után – még a sajtótájékoztató előtt – tanácskozott a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel a részleges kormányzati leállás esetleges feloldásáról. Az elnök azonban hajthatatlan maradt. Mint fogalmazott: a részleges leállás addig marad, amíg szükség lesz rá, vagyis amíg a demokraták meg nem szavazzák azt a kormányzati költségvetést, amely magában foglalja az amerikai-mexikói határon építendő falhoz kért összeget is.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »