Trump nem adott több időt a védelmi miniszternek

Az előzetesen vártnál korábban, február vége helyett már január 1-jén távozik tisztségéből James Mattis amerikai védelmi miniszter, helyét átmenetileg jelenlegi helyettese, Patrick Shanahan veszi át az elnök szándékai szerint.

James Mattis csütörtökön jelentette be lemondását, de erről szóló levelében – amelyet személyesen adott át Donald Trumpnak – jelezte, hogy február 28-ig hivatalban marad. Mint írta: „Ez elég időt ad az utód jelölésére és (szenátusi) megerősítésére”. Mattis jelezte azt is, hogy ez az átmeneti időszak lehetőséget ad arra, hogy részt vegyen a NATO védelmi minisztereinek következő, februárra tervezett tanácskozásán. Trump csütörtökön még azt jelentette be, hogy Mattis február végén távozik tisztségéből.

2018. október 23-án a washingtoni Fehér Házban készített kép Jim Mattis amerikai védelmi miniszterről. Donald Trump amerikai elnök 2018. december 20-án bejelentette, hogy Mattis 2019. februárban távozik tisztségéből. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Több amerikai médium – köztük a The Wall Street Journal és a The New York Times – azonban úgy értesült, hogy az elnököt később felbosszantotta Mattis lemondó levele, amelyben a tárcavezető az elnök külpolitikai döntéseit bírálta, ezért döntött úgy, hogy Mattisnak a tervezett február vége helyett már január 1-jén távoznia kell. A Pentagon nem kommentálta Donald Trump bejelentését.

„A minisztérium továbbra is a nemzetbiztonságra összpontosítja figyelmét” – fogalmazott Robert Manning alezredes, a tárca egyik szóvivője.

Mattis lemondását jórészt azzal indokolta, hogy nem ért egyet Donald Trump a héten bejelentett döntésével, amely szerint az Egyesült Államok kivonja katonáit Szíriából és részlegesen kivonul Afganisztánból is. Az amerikai sajtóban pénteken jelent meg a hír, hogy a 14 ezer amerikai katonát számláló afganisztáni kontingens mintegy fele az elkövetkező hónapokban hazatér.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »