Egy hete áll az amerikai kormányzat, nincs megegyezés

A Mexikóval közös határ lezárásával fenyegetőzött pénteken Donald Trump amerikai elnök arra az esetre, ha a demokraták nem szavazzák meg a két ország közötti határon építendő fal költségvetését a kongresszusban.

„Kénytelenek leszünk teljesen lezárni a déli határt, hacsak nem érünk el megállapodást  – a fal költségvetésére vonatkozóan – az obstrukciós demokratákkal” – írta Trump pénteken a Twitter közösségi portálon.

Az amerikai elnök arra irányuló követelése, hogy a költségvetésben szerepeljen az amerikai-mexikói határon építendő falra szánt több mint ötmilliárd dollár is, és a demokraták ellenkezése részleges kormányzati leálláshoz vezetett, ami már csaknem egy hete tart.

A kormányzat a múlt szombaton állt le részlegesen – ami azt jelenti, hogy nem a kormányzat egésze, hanem a kormányzati hivatalok és ügynökségek egy része állt le -, mert a törvényhozóknak nem sikerült egyezségre jutniuk a kormányzati működéshez szükséges költségvetésben, amelyet a képviselőházzal ellentétben a szenátus nem szavazott meg.

A részleges kormányzati leállás miatt mintegy 420 ezer szövetségi alkalmazott nem kap fizetést, míg további 380 ezret szabadságra küldtek. A hét végén a Fehér Ház azzal a javaslattal élt, hogy az elnök által eredetileg kért 5,7 milliárd dolláros összeget csökkentenék, ugyanakkor a demokratáknak emelniük kellene az általuk elfogadhatónak tartott 1,3 milliárdos összeget. A Fehér Ház költségvetési igazgatója, Mick Mulvaney által előterjesztett javaslatot a demokrata párti törvényhozási vezetők nem fogadták el, jelezve, hogy 1,6 milliárd dollárnál többet nem hajlandóak megszavazni.

Az amerikai törvényhozásnak, a kongresszus washingtoni épületének, a Capitoliumnak a kupolája látható a szenátus Russell-irodaházából 2018. december 27-én. December 22-én leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének tevékenysége, mert a törvényhozók nem tudtak megállapodni a kormányzat működését biztosító költségvetésben. Donald Trump amerikai elnök a büdzsében ötmilliárd dollárt igényel a mexikói határon az illegális bevándorlás megakadályozására felépítendõ védőfalra, ezt azonban a demokrata szenátorok nem akarják neki megadni. MTI/AP/J. Scott Applewhite

Az amerikai elnök egyik pénteki Twitter-bejegyzésében egyúttal ismét azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok az „összes” éves pénzügyi támogatást megvonja Guatemalától, Hondurastól és Salvadortól „megtorlásképpen” az Egyesült Államok felé tartó közép-amerikai migránskaravánok miatt.

„Honduras, Guatemala és Salvador semmit sem tesz az Egyesült Államokért, csak a pénzünket viszik el. Azt mondják, hogy újabb karaván van kialakulóban Hondurasban, és semmit sem tesznek ez ügyben. Meg fogjuk vonni a támogatást ettől a három országtól, amelyek évek óta kihasználják az Egyesült Államokat!” – fogalmazott.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »