Az brit ellenzék is megpróbálkozik a bizalmatlansági indítvánnyal

Bizalmatlansági indítvány nyújtott be Theresa May brit miniszterelnök kormányával szemben a Skót Nemzeti Párt (SNP) és több másik, kisebb ellenzéki párt, mivel szerintük mihamarabb szavazni kellene a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló megállapodásról – jelentette be az SNP kedden a Twitteren.

Az SNP – a brit alsóház harmadik legerősebb pártjának – kezdeményezéséhez csatlakoztak a Liberális Demokraták, a walesi Plaid Cymru és Zöldek politikusai is. Azt követelik, hogy a kormány még a karácsonyi szünet előtt tűzze napirendre az előterjesztést. A kormány ezt nem köteles megtenni, mert csak azokat az indítványokat kell napirendre tűznie, amelyeket az ellenzék vezetője, a Munkáspártot irányító Jeremy Corbyn aláírásával terjesztenek elő.

A Munkáspárt hétfőn maga is bizalmatlansági indítvány terjesztett elő, ám nem az egész kormánnyal, hanem csak Theresa May kormányfővel szemben. A Munkáspárt elfogadhatatlannak tartja, hogy a konzervatív kormányfő több mint egy hónappal az eredetileg kitűzött időpont után hajlandó csak szavazásra bocsájtani a Brexit-megállapodást. A párt úgy véli, a kormányfőnek korábbi időpontra kellett volna kitűznie a szavazást, amelyet a kormány a biztos vereség tudatában inkább végül január közepére napolt el.

London, 2018. december 17.
A brit parlament által közreadott képen Theresa May miniszterelnök (k) felszólal az alsóházban, Londonban 2018. december 17-én. May bejelentette, hogy január harmadik hetében szavaz a parlament a kilépési megállapodásról. A londoni alsóház a január 7-én kezdődő héten folytathatja a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló vitát, és az utána következő héten szavazhat a megállapodásról.
MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor

A miniszterelnök bírálói szerint May sarokba akarja szorítani a parlamentet. Jelen állás szerint ugyanis az Egyesült Királyság 2019. március 29-én éjfélkor automatikusan elhagyja az uniót, de ha ez úgy történik meg, hogy a kiválás feltételei tisztázatlanok maradnak, az hatalmas károkat okozna az ország gazdaságának.

Miután az Európai Unió elzárkózik a már megkötött egyezség újratárgyalásától, a megállapodás várhatóan nem fog változni, és May bírálói szerint a kormányfő arra spekulál, hogy a parlamenti képviselők a megállapodás nélküli kiválás elkerülése érdekében végül mégis megszavazzák a dokumentumot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »