Globális valutaválság van kialakulóban

A CNBC nemrégiben 143 ország valutájának árfolyam-ingadozásait vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy idén eddig több mint 80 százalékuk szenvedett el értékvesztést. A 143-ból mindössze 13-nak emelkedett az értéke, amelyek közül is csak 6-nak sikerült 1 százalék fölé tornáznia a dollárhoz viszonyított árfolyamnövekedését.

Néhány országban rendkívüli mértékű értékvesztések történtek: ilyen például Venezuela (99%), Argentína (53%) és Törökország (38%).

Azonban míg e három ország gazdasági problémáiról sokat lehetett hallani az elmúlt időszakban, arról már kevesebben beszélnek, hogy a brazil reál 20%-os, az orosz rubel 19%-os, az indiai rúpia 11%-os, a svéd korona 10%-os és a Fülöp-szigeteki peso 8%-os értékvesztést mutatott be. Az olyan nagy gazdaságok, mint például Kína, 5 százalékos devizapiaci csökkenést tapasztalnak, míg az euró értéke 3 százalékkal esett vissza.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A tömeges hanyatlás oka az Egyesült Államok és a világ többi részének eltérő monetáris politikája. Az USA tartós gazdasági növekedést és néhány inflációra utaló jelet tapasztal. Ez arra késztette az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-t (Fed), hogy az elmúlt 22 hónap során hétszer emeljen kamatot, és mindeddig fenntartotta azt a stratégiát, hogy – amennyiben az Egyesült Államok gazdaságának növekedése továbbra is erősnek bizonyul – további monetáris szigorításokat hajt végre.

Más országok, amelyek nem tapasztalnak stabil növekedést, különböző monetáris politikákat folytatnak. Néhányan alacsony szinten tartják az irányadó kamatot, és vannak olyan nemzetek, mint például Németország vagy Svájc, ahol egyes esetekben negatív kamatot fizetnek. Ráadásul sok ország nem hajlandó lemondani a mennyiségi lazítási politikáról.

Nehezebb fizetni az adósságokat

Ha egy ország pénznemének értéke hosszabb ideig jelentősen csökken, akkor ez komoly problémákat okoz az adott nemzet gazdaságában: az infláció növekszik, hatalmas nyomás van a kamatokon, valamint forrásokat kell elvonni a gazdasági fejlődéstől, hogy fizetni tudják az adósságokat.

A Világbank, az IMF és a Wikipédia adatainak felhasználásával 205 ország külföldi adósságát lehet megbecsülni. Ha a becslések helyesek, akkor ezek az országok összesen 76,9 billió dollárnak megfelelő összeggel tartoznak külföldre. Ebből Európa legnagyobb országai körülbelül 40,6 billió dollár adóssággal rendelkezhetnek, az Egyesült Államok és Kanada pedig 21,4 billió dollárral tartoznak. Ázsia 11,1 billió dollár adóssággal rendelkezik, a fennmaradó adósságmennyiség pedig szétoszlik a világ többi országa között.

A globális adósságköltség mindössze 1 százalékos növekedése a kamatfizetések 769 milliárd dollárral történő növelését tenné szükségessé.

Megoldás kell

A lényeg az, hogy az Egyesült Államokban tapasztalt folyamatos kamatemelések nagyon negatív hatással lehetnek a globális gazdaságra. Ráadásul amikor több mint 100 ország tapasztalja valutájának értékvesztését, nagyon valószínűtlen, hogy ez nem érinti érzékenyen az USA gazdasági érdekeit is.

Az 1980-as évek közepén, amikor a Fed hasonló problémát teremtett, a nemzetközi kereskedelmi rendszer összeomlásától félve a világ öt vezető gazdasági államának – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Japán – vezetői a New York-i Plaza Hotelben bejelentették, hogy közösen fognak beavatkozni a devizapiacok működésébe a dollár gyengülése érdekében. A lépés következtében a dollár pillanatokon belül (a megbeszélést követő napon) meredek esésnek indult.

Ha a jelenlegi tendenciák – amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni – folytatódnak, érdemes lenne elgondolkodni egy hasonló drasztikus beavatkozáson.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: CNBC

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »