Nem változtatott stratégiáján a Fed

A gazdasági növekedés ütemének fennmaradása esetére további kamatemelések nagy valószínűségét jelezte a jegybanki konferencián tartott beszédében az amerikai Fed elnöke. 

Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke a fejlett országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen rendezett évi rendes monetáris konferencián tartott beszédében jelezte, hogy a Fed monetáris szigorításainak folytatódására lehet számítani, amennyiben az Egyesült Államok gazdaságának növekedése továbbra is erősnek bizonyul.

Rámutatott ugyanakkor, hogy az inflációs ráta már megközelítette a Fed „két százalék közeli” célját és semmi jelét nem mutatja annak, hogy a cél fölé emelkedne – ebből pedig az következik, hogy nem lesz szükség a kamatemelési pálya megemelésére. A Fed a jövő hónapban tartja legközelebbi monetáris politikai ülését, ahol a kialakult piaci konszenzus szerint az irányadó dollárkamat-sáv újabb emeléséről dönt.

Jerome Powell hangsúlyozta: a Fed tisztában van azzal a kötelességével, hogy meg kell találnia az egyensúlyt beavatkozási mandátumában a foglalkoztatás maximalizálása és az áremelkedés mértékének stabilizálása között. Véleménye szerint a fokozatos megközelítés adja a túl gyors kamatemelések és ezáltal a „növekedés megrövidítése”, illetve a túl lassú szigorítás és ezáltal a gazdaság túlfűtötté válásának a kockázata közötti navigáció legjobb módját.

„A kollégáimmal együtt szoros figyelemmel követjük az eseményeket” – fogalmazott a Fed elnöke, megjegyezve, hogy „mindent meg is teszünk amit monetáris politikával meg lehet tenni a gazdasági növekedési ütem és a magas foglalkoztatás fenntartása, valamint az infláció két százalék közelében tartása érdekében”.

Jerome Powell nem tett említést beszédében Donald Trump legutóbbi megjegyzéséről, miszerint „nem rajong” a Fed kamatemeléseiért.

Miután nemtetszését fejezte ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelései ügyében, az Európai Uniót és Kínát az árfolyamok manipulálásával vádolta meg júliusi Twitter-bejegyzéseiben Donald Trump amerikai elnök. A török elnök, Erdogan is hasonló véleményen van.

Közös nevezőt talált Trump és Erdogan

Az elnök véleménye szerint a magas dollárkamat a hitelfelvételi lehetőségek szűkítésével hátráltatja azt a gazdasági növekedést, amit ő a maga részéről az adóterhek tavalyi csökkentésével, a szabályozási rendszer lazításával és a kereskedelmi egyezmények újratárgyalásával is támogatni kívánt. A Fed elnöke nem hozta fel beszédében az Egyesült Államok és főbb kereskedelmi partnerei között egyre élesedő szembenállást sem.

Forrás: MTI/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »