Erős növekedés és meredek adósságpálya jellemzi az amerikai gazdaságot

Felfelé módosította az amerikai gazdaság második negyedéves növekedésének ütemét az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete szerdán közzétett második becslésében.

Az adatok szélesebb körére támaszkodó második becslés szerint az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) az előző negyedévvel összevetve, évesítve 4,2 százalékkal – az utóbbi közel négy év legnagyobb mértékében – bővült április-júniusban. Elemzők az első becslésben szereplő 4,1 százalék helyett némileg gyengébb ütemre, 4,0 százalékra számítottak.

A teljes képet árnyalja, hogy az erőteljes második negyedéves növekedést olyan egyszeri tényezők is hajtották, mint az 1500 milliárd dolláros adócsökkentési csomag, ami kiadásaik növelésére ösztönözte a fogyasztókat, vagy a Kínába irányuló szójaexport megugrása a büntetővámok vezetése előtt, az államadósság pedig eközben meredeken növekszik.

  • Kérdéses az adóreform hatása:

A Trump-adminisztráció azzal számolt, hogy az adóreform költségeit kompenzálja majd a gazdasági növekedésből adódó bevételtöbblet. A növekedés megvan, de a kiadások megugrottak, a bevételek pedig csökkentek 2017-hez képest. Eredmény: emelni kell a kötvénykibocsátások mennyiségén.

Nem hozza a számokat az adóreform, csúnyán nő az amerikai adósság

Megnyirbálják a Medicaid-programot, kell a pénz az adóreformra

Az idei első negyedévben az előző három hónappal összevetve, évesítve 2,2 százalékkal, a tavalyi negyedik negyedévben 2,3 százalékkal, a harmadikban 2,8 százalékkal, a másodikban 3,0 százalékkal, az elsőben pedig 1,8 százalékkal nőtt a GDP. Elemzők arra számítanak, hogy az év második felében 3 százalékra lassul az ütem, ami 2018 egészében 3 százalékos GDP-növekedést eredményez – ez lenne a legjobb teljesítmény azóta, hogy 2005-ben 3,5 százalékkal bővült az amerikai gazdaság.

Folyó áron számolva a GDP értéke 7,6 százalékkal, 370,9 milliárd dollárral nőtt április-júniusban, míg az első negyedévben 4,3 százalékkal, 209,2 milliárd dollárral emelkedett. A hazai össztermék több mint kétharmadát adó személyi fogyasztás 3,8 százalékkal nőtt az első negyedévben mért 0,5 százalék után. A személyes fogyasztások árindexe 1,9 százalék volt az első negyedévi 2,5 százalék után, az élelmiszerek és energiaáraktól megtisztított index pedig 2,0 százalékra rúgott április-júniusban, míg az előző negyedévben 2,2 százalékra.

A gazdasági növekedés alternatív mérőszáma, a bruttó hazai jövedelem (GDI) azonban lassulást jelez. Április-júniusban az előző negyedévhez képest a GDI évesítve 1,8 százalékkal emelkedett, jelentősen visszaesett az első negyedévi 3,9 százalékhoz képest. A GDP és a GDI átlaga, amelyet a gazdasági teljesítményt jobban tükröző számnak tekintenek, 3,0 százalékra mérséklődött az első negyedévi 3,1 százalékról.

Az amerikai hazai össztermék éves összevetésben, 2017 második negyedévéhez képest 2,9 százalékkal nőtt április-júniusban, gyorsult az ütem az első negyedévben elért 2,6 százalékhoz képest. A második becslés 2,9 százaléka 0,1 százalékponttal haladja meg az első becslésben szereplő 2,8 százalékot. A bruttó hazai jövedelem növekedésének üteme 2,4 százalékról 2,1 százalékra esett vissza, míg a GDP és a GDI átlaga mindkét negyedévben 2,5 százalékra rúgott.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »