Búcsúzhat az EuroStoxx50 indextől a Deutsche Bank

A német Handelsblatt beszámolója szerint szeptember végétől a Deutsche Bank részvénye kiesik az EuroStoxx50 indexből.

Az indexet vezető STOXX, a Deutsche Börse Group tőzsdei információs szolgáltatójának negyedéves felmérése alapján a Deutsche Bank részvénye szeptember végén ki fog kerülni az euróövezeti blue-chip részvényeket magában foglaló EuroStoxx50 indexből, ugyanis túl sokat veszített az árfolyamából az elmúlt hónapokban, miközben az európai részvények többsége erősödött – értesült a Handelsblatt a Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) tőzsdei elemzőjétől.

A Deutsche Bank mellett az E.ON energiaipari konszern és a francia Saint-Gobain ipari konszern is el kell hogy hagyja az indexet, helyüket pedig a spanyol Amadeus IT Group, a Kering luxuscikk forgalmazó, valamint a Linde gázipari konszern veszi át. Az ötven legnagyobb euróövezeti vállalatot listázó indexben akkor cserélődnek a tagok, amikor új vállalat kerül be a legnagyobb negyven közé.

Az indexből való kikerülés nem csupán presztízsvesztést jelent az érintett vállalat számára, de a részvénye iránti befektetői keresletet is csorbítja, mivel számos befektetési alap indexhez kötött módon építi fel portfólióját.

Az EuroStoxx50 indexet összesen 35 milliárd euró vagyont kezelő 33 befektetési alap kezeli irányadónak. A STOXX döntése alapján ezeknek az alapoknak 24 millió Deutsche Bank részvénytől kell majd megválniuk. Az index átállítása szeptember 24-én lesz.

Az LBBW számításai szerint a jelentősebb irányadó indexekből 2000 óta kikerült részvények a bejelentés és a tényleges kivezetés között átlagosan három százalékot veszítettek az árfolyamukból. Mindezt azt követően, hogy a döntéshez vezető időszakban átlagosan 5,6 százalékkal gyengültek.

  • Előzmények
A Deutsche Bank a harmadik egymást követő pénzügyi évét zárta veszteséggel, vezetőváltáson esett át, a Standard & Poor’s hitelminősítő intézet rontotta befektetői besorolását, júniusban pedig megbukott az amerikai pénzügyi felügyelet stressz-tesztjén. Részvénye emiatt az idén már 40 százalékot veszített árfolyamából, a pénzügyi válság előtt 2007-ben elért legmagasabb árfolyamához képest pedig már kilencven százalékot esett.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Csődvédelmet kért a CSA

Csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság a pénteken publikált közleménye szerint. A cég a honlapján megjelent közleményben jelentette be, hogy a prágai cégbíróságon fizetésképtelenné válás miatt csődöt jelentett, mivel lejárt az állami hitelgarancia.

Read More »