Az EU kész lenne az amerikai autók 10%-os vámjának megszüntetésére

A Wall Street Journal beszámolója szerint a német autógyártók azt az ötletet vetették fel az USA németországi nagykövetének, hogy vessenek véget az egymás termékeit sújtó vámszabályozásnak  – ezzel megszűnne az amerikai autók importjára jelenleg érvényes 10%-os vámtétel.

Az újság beszámolt arról, hogy Richard Grenell, a németországi amerikai nagykövet, nemrégiben a német BMW, Volkswagen és Daimler autógyárak vezérigazgatóival folytatott tárgyalásokat, melyek során felvetették annak az ötletét, hogy szüntessék meg az autókat sújtó vámtarifákat az Európai Unió és az USA között. A tárgyalások során az igazgatók kifejtették, hogy üdvözölnék ezen vámok megszüntetését, mely lépés egy szélesebb egyezség részeként, több ipari terméket is magában foglalna.

2018 Camaro GT4.R “Blackdog Speed Shop” GTS  – Kép forrása: General Motors media site, fotó: Steve Fecht

A felvetésben azonban van egy csapda is. Európa az USA-ba exportált pick-upokra, SUV-okra és nagyobb teherautókra jelenleg érvényben lévő 25%-os adót is megszüntetné, ami már a Johnson-adminisztráció óta érvényben van – ez a lépés pedig nehéz helyzetbe hozhatná az amerikai autóipar dolgozóit, akik Donald Trump elnök egyik legfontosabb választói bázisát képezik.

A riport nem sokkal követte az Európai Bizottság azon bejelentését, miszerint az Európai Unió péntektől 25 százalékos védővámot vet ki körülbelül 2,8 milliárd eurónyi amerikai termékre – köztük a whiskyre és a motorkerékpárokra – , válaszul az acél- és alumíniumkivitelt sújtó importvámokra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC / WSJ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »