Politikai patthelyzet jöhet az olasz választások után

A vasárnapi olaszországi választásokon győztes jobboldali koalíciónak “joga és kötelessége kormányozni”, a Liga pedig kész meghatározni ennek irányát – mondta Matteo Salvini, a radikális jobboldali tömörülés vezetője hétfőn Milánóban.

Olaszok millió bízták meg a Ligát azzal, hogy “megszabadítsa őket a bizonytalanságtól és az instabilitástól”, illetve felelősségre vonja Matteo Renzi korábbi kormányfőt és Brüsszelt – hangsúlyozta Salvini.

Olaszországról az olaszok döntenek. Nem Berlin, nem Párizs, nem Brüsszel, és nem is a pénzpiacok”

– szögezte le.

A Silvio Berlusconi vezette jobboldali pártszövetség a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a választásokon. A dél-olaszországi szavazatokra is számító, ezért a koalícióban magát pusztán Ligának nevező Északi Liga kapta a legnagyobb támogatást (csaknem 18 százalékot), mintegy 4 százalékponttal megelőzve Berlusconi pártját, a Hajrá Olaszországot (Forza Italia). A két párt erőviszonyától függhet a miniszterelnök-jelölt személye.

Az Északi Liga vezetője elmondta: pártja kivételes győzelmet aratott, amely büszkeséggel, örömmel és felelősséggel tölti el.

Milánó, 2018. március 5. Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetõje sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Milánó, 2018. március 5.
Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

A római parlament legnagyobb önálló pártja a csaknem végleges eredmények szerint a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalom (M5S) lesz, amelynek a szavazatok több mint 32 százalékát sikerült megszereznie. Salvini aláhúzta: nem hajlandó egyezkedni a szintén populista és euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalommal.

  • A piacok és gazdasági szakértők aggódnak a végeredmény miatt
“Azok a pártok nyerték meg a szavazást, amelyek megfelelő fedezet nélkül állami többletkiadásokat ígértek az embereknek” – hívta fel a figyelmet Friedrich Heinemann német gazdasági elemző. Ezzel nőtt az állami fizetésképtelenség kockázata. Az Európai Uniónak egyértelművé kell tennie az új kormány számára, hogy Olaszországra is vonatkozik a stabilitási és a növekedési paktum a maga adósságkorlátaival – nyomatékosította Heinemann.

Sajtóértesülés: a PD Renzi nélkül folytatja

Távozik a balközép Demokrata Párt (PD) éléről Matteo Renzi korábbi olasz kormányfő – jelentette az ANSA hírügynökség hétfőn. A volt miniszterelnök szóvivője azonban nem sokkal később jelezte: nincsen tudomása ilyen döntésről.

Bár az ANSA szerint az erről szóló értesülést közvetlenül egy párton belüli, megbízható forrás megerősítette, Marco Agnoletti szóvivő közölte: ők nem hallottak róla. A szóvivő egyben elmondta, hogy Renzi 17 órakor sajtótájékoztatót tart.

A jelenleg kormányon lévő PD a múlt vasárnap tartott parlamenti választáson a voksok mintegy 18 százalékát szerezte meg, s ezzel messze elmaradt mind az elitellenes, euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom (M5S), mind a jobbközép pártszövetség eredményétől.

Az M5S vezetője szerint pártjának kellene vezetnie az országot

Az Öt Csillag Mozgalmat vezető Luigi di Maio hétfőn azt állította, hogy a vasárnapi olaszországi választások eredményei alapján egyedül pártja képviselheti az egész nemzetet, így neki kellene kormányt alakítania.

“Mi képviseljük az egész csizmát, Val D’aostától Szicíliáig” – szögezte le. A populista, elitellenes, euroszkeptikus pártot vezető politikus szerint a többi tömörülés sikere többnyire lokális volt. Di Maio jelezte: kész bármelyik párttal párbeszédet folytatni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AP/APA/dpa/AFP/ANSA

Friss hírek

Albániában vett bankot az OTP

Az OTP Bank 55 millió euróért megvásárolja a görög Alpha Bank albán leánybankját, az Alpha Bank Albániát. Az Alpha Bank Albánia jelenleg Albánia nyolcadik legnagyobb bankja közel 5 százalékos eszközarányos piaci részesedéssel, univerzális bankként a lakossági és vállalati szegmensben egyaránt aktív.

Read More »

Síelő Mikulások lepték el Newry lejtőit

Több mint 230 síelő és snowboardozó Télapó siklott vasárnap a Maine állambeli Newry sípályáján, hogy pénzt gyűjtsön jótékony célra. Az évente megrendezett esemény tavaly a járvány miatt elmaradt, de idén a Mikulások ismét visszatértek, hogy elindítsák a síszezont.

Read More »

Leave a Reply