Kína tényleg meghajol Trump akarata előtt

Kína az év végéig szélesebbre tárja pénzügyi szektorának kapuit a külföldi tőke előtt. Ji Kang, a kínai központi bank (PBOC) kormányzója a Boao Fórum Ázsiáért (BFA) nemzetközi konferencián szerdán megerősítette: megteremtik a lehetőségét annak, hogy a kínai és a külföldi vállalatok azonos feltételek mellett versenyezhessenek a pénzpiacokon.

Bár a felsorolt konkrét részletekkel alapvetően az intézkedések fokozatos bevezetését vetítette előre, és túlnyomórészt korábbi ígéreteket erősített meg, a jegybank vezetője először jelentette be, hogy az év végéig egy sor fontos lépést tesznek meg, többet már júniusban.

A várható intézkedések között szerepel egyebek között, hogy

  • a külföldi vállalatok befektethetnek értékpapír-kereskedő társaságokba, valamint pénzügyi lízingeléssel, vagy autóvásárlási hitelezéssel foglalkozó cégekbe és fogyasztói hitelt nyújtó pénzintézetekbe;
  • megszüntetik azt az előírást, hogy a külföldi biztosítóknak legalább két évig képviseletet kell működtetniük Kínában, mielőtt elindíthatnák üzleti tevékenységüket;
  • az év végéig összekapcsolják a kínai értéktőzsdék és London kereskedési rendszereit;
  • a következő három évben fokozatosan eltörlik a belföldi pénzügyi cégekben megszerezhető külföldi tulajdon hányadát korlátozó előírásokat;
  • a következő néhány hónapban pedig 51 százalékra emelik a kínai brókercégekben, alapkezelőkben és életbiztosítási vállalatokban megszerezhető külföldi tulajdoni hányad maximális értékét, majd ez a korlátozás 2021-re megszűnik;
  • továbbá a kereskedelmi bankok által létrehozott vagyonkezelő társaságoknál törlik a külföldieket sújtó korlátozásokat.

Egy nappal korábban Hszi Csin-ping kínai elnök is a kínai gazdaság további nyitását, a szellemi tulajdonjogok védelmének erősítését és a vámtarifák csökkentését ígérte a kínai Davosként is emlegetett nagyszabású nemzetközi konferencián. A Moody,s Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerint az elnök által általánosságban említett intézkedések végrehajtásának részletesebb ütemtervével Kína azt jelezheti, hogy el akarja kerülni az Egyesült Államokkal való kereskedelmi vita kiszélesedését, és erősíteni akarja a piaci bizalmat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A kínai tőzsdék irányadó indexei emelkedéssel reagáltak a szerdai bejelentésekre. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,56 százalékkal, 3208,08 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,40 százalékkal, 10 808,37 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,28 százalékkal, 3938,34 pontra emelkedett. Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,55 százalékos pluszban, 30 897,71 ponton fejezte be a kereskedést.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »