Nagyon érződik a Brexit hatása a brit autópiaci eladásokon

Erősen zsugorodott tavaly a brit gépkocsipiac, részben a dízel jövője körüli bizonytalanság és a Brexit okozta aggodalmak miatt.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) szakmai szövetség pénteken közölte, hogy előzetes adatok szerint tavaly 5,6 százalékkal 2,4 millióra csökkentek az eladások, és az idén további akár 7 százalékos visszaesés várható. Decemberben 13,9 százalékkal zuhant az újonnan forgalomba helyezett gépkocsik száma. A tavalyi csökkenés 2009 óta a legnagyobb, igaz, a megelőző két évben rekordmértékben nőtt az értékesítés.

A dízelüzemű gépkocsik iránt 17,1 százalékkal esett a kereslet, mert a vásárlók attól félnek, hogy környezetvédelmi különadót vetnek ki ezekre a járművekre.

A brit autóipar attól tart, hogy akár 10 százalékig terjedő vámmal is sújthatják a brit gépkocsikat, ha londoni kormány nem jut megfelelő megállapodásra Brüsszellel. Az SMMT szükségesnek tartja, hogy március végéig jöjjön létre átmeneti egyezség, mert a beruházási döntések nem halogathatók tovább.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »