Oroszország megkezdi a csapatkivonást Szíriából

Elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki villámlátogatásra érkezett Szíriába, a hmejmími orosz légitámaszpontra.

„A védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek parancsba adom: kezdjék el az orosz csapatkontingens kivonását állandó állomáshelyeire” – mondta a bázis személyi állománya előtt Putyin, az orosz fegyveres erők főparancsnoka, aki előre be nem jelentett látogatáson kereste fel Hmejmímet, ahol Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is találkozott.

Bassár el-Aszad szíriai elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b-j) a szíriai Hmejmímnél működõ orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történõ visszavonásának megkezdését. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Bassár el-Aszad szíriai elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter (b-j) a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)

Hivatalos hétfői programja szerint az orosz vezető a nap folyamán Kairóba, majd Ankarába látogat, ahol Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi, illetve Recep Tayyip Erodgan elnökkel tárgyal a szíriai rendezésről.

Putyin, aki a fegyveres konfliktus kirobbanása óta először kereste fel Szíriát, hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők a szíriai hadsereggel közösen a nemzetközi terrorizmus legharcképesebb csoportosulását zúzták szét Szíriában.

„Ezzel kapcsolatban döntés született arról, hogy a Szíriai Arab Köztársaság területén tartózkodó orosz kontingens jelentős része hazatér Oroszországba” – jelentette ki. Közölte, hogy az arab országban a részleges csapatkivonás után is tovább működik majd az orosz békéltetőközpont, valamint állandó alapon a hmejmími orosz légi bázis és a tartuszi haditengerészeti támaszpont.

Viktor Bondarev, az orosz parlament védelmi és biztonsági bizottságának elnöke Moszkvában az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy a csapatkivonás nem érinti majd a légierő nagy részét, a légvédelmet és a Szíria aknamentesítésében részt vevő műszaki alakulatokat.

 

Szergej Szurovikin tábornok, az orosz légierő parancsnoka, aki korábban a szíriai csapatkontingens élén állt, hétfőn a hmejmími támaszponton azt jelentette Putyinnak, hogy az elmúlt több mint két év alatt 67 ezer négyzetkilométert szabadítottak fel Szíriában, több mint 32 ezer fegyverest öltek meg, valamint 394 tankot és egyéb harcjárművet és fegyverzetet semmisítettek meg. A harcok folyamán 6956 orosz repülőgép- és több mint 7 ezer helikopter-bevetés történt.

Az orosz védelmi tárca hivatalos összesítése szerint a szíriai konfliktusban 39 orosz katona esett el, ám sajtóértesülések szerint a veszteségek jelentősebbek, mert a harcokban orosz biztonsági magáncégek fegyveresei is életüket vesztették.

A 20. század háborúiban az orosz katonai hagyomány nem a katonák életben tartásáról szólt, hanem a célok eléréséről bármilyen áron. A jelenlegi számok változást jeleznek – de talán nem teljesen pozitív irányban. Putyin alatt Oroszország már más módon harcol a háborúiban.

Putyin katonai stratégiája átgondoltabb mint elődjeié

Hmejmímben Aszad köszönetet mondott Putyinnak a terrorizmus feletti győzelemhez nyújtott orosz katonai támogatáshoz. Oroszország 2015. szeptember 30-án avatkozott be a szíriai polgárháborúba az Aszad-rendszer oldalán, megfordítva ezzel a háború menetét.

Moszkva légi, vezérkari és diplomáciai támogatással, valamint hírszerzéssel, különleges egységekkel, katonai tanácsadókkal, fegyverszállításokkal és humanitárius segéllyel támogatja Damaszkuszt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »