Teljesen visszafoglalta Aleppót a szíriai hadsereg

Teljes egészében visszafoglalta a szíriai hadsereg az északi Aleppót – jelentette be a hadsereg csütörtökön közleményben. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy az utolsó felkelőket és polgári személyeket szállító konvoj is elhagyta a korábban a lázadók ellenőrzése alatt tartott területet. Ez volt a kormányerők legjelentősebb győzelme a felkelőkkel szemben a polgárháború 2011. évi kezdete óta.

“Ez a győzelem stratégiai fordulatot jelent a terrorizmus elleni harcban. Kiemeli, hogy a szíriai hadsereg és szövetségesei képesek megnyerni a csatát a terrorcsoportok ellen, és új szakaszt nyit a terrorizmusnak a Szíriai Arab Köztársaság egész területéről történő kiűzésében” – áll a közleményben. A szír hadsereg parancsnoksága aláhúzta: eltökélt, hogy folytatja a kiszabott feladatot mindaddig, “amíg helyre nem állítja a stabilitást a haza minden csücskében”. A hadsereg felszólított mindenkit, hogy “vonja le a tanulságot és tegye le a fegyvert”.

Megfigyelők szerint a szíriai hadsereg és szövetségesei Aleppó visszafoglalása után a nagy részt felkelőszervezetek uralta szomszédos Idlíb tartományba veszik az irányt.

Az aleppói lázadócsoportok egyik legbefolyásosabbja, a Núreddín az-Zinki nevű fegyveres szervezet vezetője is megerősítette, hogy Aleppó a kormányerők ellenőrzése alá került. Jasszer al-Juszuf, a szervezet politikai bizottságának egy tisztségviselője közölte: ez “politikailag és területileg is hatalmas veszteség”. A forradalom szempontjából fordulópontot, a visszavonulás időszakát jelenti – tette hozzá.

A felkelő tisztviselő hangsúlyozta Iránnak és Oroszországnak a kormányerők sikerében játszott szerepét, utalva arra, hogy – szerinte – a Damaszkuszt támogató két ország segítsége nélkül a kormányerőknek nem sikerült volna bevenni Aleppó lázadó területeit. Al-Juszuf Aleppó elvesztését az arabok és muzulmánok nemzetközi porondon tanúsított hallgatásának is tulajdonította.

A befolyásos Ahrar as-Sám fegyveres csoport Aleppó kormányerők általi visszafoglalására egyszerűen úgy reagált, hogy “Aleppó Oroszország és Irán megszállása alá került”.

Befejeződött az evakuáció

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is megerősítette, hogy befejeződött Kelet-Aleppó egyhetes evakuációja. Krista Armstrong szóvivő tudatta: a fegyvereseket, a sebesülteket, valamint azokat a civileket is elszállították, akik el akarták hagyni a várost.

Az ICRC hozzátette, hogy az Idlíb tartománybeli, szunnita lázadó szervezetek ostromolta al-Fúa és Kefraja síita településeken is végbement az evakuálás. Kelet-Aleppó evakuálását Damaszkusz és szövetségese, a síita Irán ahhoz kötötte, hogy az aleppói felkelő területek kiürítésével párhuzamosan az említett két településről is el lehessen szállítani a civileket és a sebesülteket.

Helyszíni beszámolók szerint eközben a korábban is kormánykézen lévő Nyugat-Aleppóban fegyverropogás hangja hallatszott. Ezúttal azonban nem harcok miatt, hanem a város visszafoglalását ünneplő rendezvények részeként tüzeltek a levegőbe. Az utcákat ellepték győzelmi mámorban úszó emberek tömegei, akik énekkel, tánccal, tűzijátékkal, valamint az elnököt és a hadsereget dicsőítő szlogenek kántálásával ünnepelték a város visszafoglalását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Ismét leminősítette Ukrajnát a Moody’s

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekednek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Read More »