Bemutatták az új osztrák kormány programját, az ellenzék máris hőbörög

Az új osztrák kormánykoalíció két pártjának vezetője, Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, kancellárjelölt és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője, az alkancellári tisztség várományosa szombat délután a bécsi Kahlenberg hegyen bemutatták a koalíció programját, és ismertették a kormány személyi összetételét.

Kurz örömét fejezte ki, hogy a szövetségi elnök részéről megvan a hozzájárulás mind a tartalmi, mind a személyi csomaghoz, Strache pedig ismételten hangsúlyozta pártjának elkötelezettségét az Európai Unió mellett.

Kurz meggyőződésének adott hangot, hogy Ausztriában a jövőben jobb lesz az élet, kormányával ehhez szeretne hozzájárulni. Egyik célja, hogy az országban ne egyre több szabályozás és szabály legyen, hanem inkább kevesebb, de azokat mindenki tartsa be. Ausztriának sokszínű országnak kell lennie, de olyan alapértékekkel, amelyek mindenkire érvényesek, ahol a munkával érvényesülni lehet, és aki dolgozik, annak vinnie kell valamire.

Strache hangsúlyozta, hogy a két párt programja 75 százalékban hasonló volt, már csak azért is, mert bizonyos pontokat még a választások előtt átvettek egymástól. Ígéretet tett arra, hogy a koalíciós társak másképp fognak bánni egymással, mint azt az előző nagykoalícióban látták.

“A kémia egyezik” – tette hozzá. Strache nem ígért csodákat, csak számtalan apró lépést a helyes irányban. “Akkor felérünk a csúcsra” – jegyezte meg Bécs közkedvelt hegyén, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az osztrák fővárosra. “Nem tudunk mindent másképpen csinálni, de sok mindent tudunk jobban” – ígérte.

Bécs, 2017. december 16. Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az ÖVP-vel kormánykoalícióra lépõ Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetõje sajtóértekezletet tart Bécsben 2017. december 16-án. Elõzõ nap két párt koalíciós megállapodást kötött. (MTI/EPA/Chirstian Bruna)

Bécs, 2017. december 16.
Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az ÖVP-vel kormánykoalícióra lépő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője sajtóértekezletet tart Bécsben 2017. december 16-án. Előző nap két párt koalíciós megállapodást kötött. (MTI/EPA/Chirstian Bruna)

Kurz arról biztosította a nyilvánosságot, hogy a kormány világos európai irányt fog követni. Az európai jog 100 százalékban érvényes. Az EU-ban saját meggyőződésük szerint fognak fellépni, de elfogadják, ha másfajta többség adódik. Számítani lehet az új osztrák kormányra a CETA – az EU és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás – és az Oroszország elleni szankciók ügyében is. Strache is megerősítette ezt, bár ő, mint mondta, jobban szeretné, ha feloldanák a Moszkva elleni büntetőintézkedéseket. Egyben felajánlotta a maga, illetve Ausztria közvetítői szerepét az utóbbi ügyben.

Strache igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, amelyek annak kapcsán merültek fel, hogy a szabadságpárt kapta meg mindkét biztonsági tárcát, vagyis a védelmi és a belügyminisztériumot. Nincs szó “összevonásról”, mondta, mindegyik miniszter a saját tárcájáért felelős. De hogy a “megalapozatlan aggodalmakat” eloszlassák, a titkosszolgálatoknak jelentéstételi kötelezettségük lesz mind a kancellár, mind az alkancellár felé, azonkívül az illetékes jogvédelmi megbízottnak a kancellári hivatalban lesz a székhelye.

Az új kormányprogram legfontosabb elemei

A kormányprogram 183 oldalas, és az Együtt. A mi Ausztriánkért címet viseli. Tartalmaz adókönnyítéseket, bürokrácialeépítést, szigorításokat a migránsok számára és egy sor, a két párt szavazóinak kedves intézkedést.

  • EU: Az új kormány kizárja, hogy népszavazásra kerüljön sor Ausztria uniós tagságáról. Miután a külügyminisztérium az FPÖ hatáskörébe kerül, onnan több uniós ügyekkel foglalkozó osztály, köztük a 2018 második felében esedékes osztrák soros elnökséggel foglalkozó akciócsoport a Kurz vezette kancellári hivatalhoz kerül át.
  • Jog és rend: Elsődleges szerepet kap a politikai iszlám elleni harc. Kiemelt hangsúlyt helyeznek az osztrák határok védelmére és az illegális bevándorlás feltartóztatására mindaddig, amíg az EU nem biztosítja külső határait. Erőteljesebb rendőri jelenlét várható az utcákon.
  • Oktatás: Fejleszteni szeretnék az alapvető írás-olvasási és matematikai készségek terén elért eredményeket, és csak azokat a gyerekeket engednék iskolába, akik megfelelő szinten beszélik a német nyelvet. Csökkentenék azoknak a családoknak a juttatásait, amelyek nem tesznek eleget bizonyos állami követelményeknek, például az oktatási intézmény látogatása vagy gyermekük német nyelvtudásának tökéletesítése terén.
  • Adóreform: Az adók aránya a hazai össztermékben (GDP) a kormányzati ciklus végére 40 százalék körüli mértékre fog süllyedni. Évente és gyermekenként 1500 euró (mintegy 465 ezer forint) értékű adókedvezményben részesülnének a családok.
  • Társadalmi ügyek: 2019-ben bevezetik a családi bónuszt, vagyis havi 1500 eurós juttatást a szociálisan rászoruló családoknak, a menekültek viszont a hagyományos juttatásoknak csupán töredékére számíthatnának (csökkentenék a menekültek juttatásait, és a készpénzes kifizetések helyett nagyobb szerepet kapnának a természetbeni juttatások). Átalakítanák az állami nyugdíjrendszert, hogy az jobban megfeleljen az osztrák társadalom elöregedésének – 1200 eurós minimálnyugdíjat állapítanak majd meg.
  • Megújult klíma- és energiastratégia

Az új kormány összetétele

Az új osztrák koalíciós kormányban a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) 7 miniszterrel és a kancellárral, míg a kisebbik koalíciós párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 6 miniszterrel, köztük az alkancellárral képviselteti magát.

A kormányüléseken 16-an fognak ülni a nagyasztalnál: Sebastian Kurz kancellár, valamint hét miniszter és egy államtitkár az ÖVP, illetve hat miniszter, köztük Heinz-Christian Strache alkancellár, egyben az állami hivatalnokok és a sportügyek minisztere és egy államtitkár az FPÖ oldalán – jelentette az APA. Az előző kormányból egyetlen ember, a volt külügyminiszter, Sebastian Kurz kancellár tagja az új kormánynak.

Míg a szociáldemokratákkal nagykoalícióban kormányzó előző néppárti csapatban csak egy miniszternő volt, a jelenlegiben három miniszter és egy államtitkár képviseli a nőket. Az FPÖ-nek két nő minisztere van. Összességében az új kormányban a nők aránya az államtitkárokkal együtt 37,5 százalék.

A kulcstárcák közül a pénzügyit (Hartwig Löger), a gazdaságit (Margarete Schramböck) és a mezőgazdaságit (Elisabeth Köstinger) a néppárt, míg a védelmit (Mario Kunasek), a külügyit (Karin Kneissl) és a belügyit (Herbert Kickl) a szabadságpárt kapta.

Az ellenzék máris tiltakozik

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) erős ellenzék akar lenni, mert erre van szükség az új fekete-kék kormány fényében – jelentette be Christian Kern távozó osztrák kancellár, az SPÖ elnöke szombaton az APA hírügynökségnek és az osztrák rádiónak nyilatkozva.

“Előre nézek. Más funkcióban fogunk Ausztriáért dolgozni. A kabinet erős ellenzéket kíván meg, amit a legutóbbi órák fejleményei nyomatékosan igazoltak” – mondta Kern. “A kormánypártok a választási kampányban sok mindent megígértek, de most mindezeket az ígéreteket rekordidő alatt kidobják a fedélzetről” – folytatta a leköszönő kancellár.

“Az egyetlen észrevehető változás az, hogy a szabadságpárt bekerült a kormányba. Ezzel a szabadságpártiak hozzáférést kaptak a biztonsági tárcákhoz és a titkosszolgálatokhoz” – állapította meg Kern.

Az SPÖ elnöke visszalépésnek nevezte egyebek között az oktatáspolitika tervezett reformját és a vendéglátóhelyeken törvény szerint bevezetendő dohányzási tilalom visszavonását, de kilátásba helyezte, hogy pártja küzdeni fog mindezek ellen, és a civil társadalommal közösen meg fogja akadályozni “a legnagyobb ostobaságokat”.

Az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) nevű kis liberális ellenzéki párt elnöke, Matthias Strolz szerint az új kormányprogram kevés meglepetéssel szolgál, ellenben sok kérdést nyitva hagyott. Hiányolta a választási ígéretek megvalósításának ütemtervét, és megkérdőjelezte az új kormány szakmaiságát, tekintettel arra, hogy csupán a kancellárjelölt Sebastian Kurznak van kormányzati tapasztalata. Ezért azt javasolta, hogy az új miniszterek parlamenti meghallgatáson számoljanak be, hogyan képzelik el tárcájuk vezetését és működését.

Közben Alexander Van der Bellen szövetségi elnök hivatala bejelentette, hogy hétfő 11 órakor tartják meg az új kormány eskütételét. A bejelentésre különböző osztrák nem kormányzati, politikai, társadalmi és civil szervezetek, szövetségek és személyiségek nagy tüntetésre hívtak fel hétfőn a bécsi Heldenplatzon, hogy együtt tiltakozzanak az új kormány felesketése, a “jobboldali fordulat” ellen.

Kapcsolódó cikkünk: Megszületett az osztrák kormánykoalíciós egyezmény

Forrás: MTI/APA/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Piaci körkép: fordult a kocka

A hétvégén enyhén csökkentek a koronavírus új variánsa miatti aggodalmak, ennek eredményeképpen pedig azok a részvények, amelyek pénteken komolyabb elmozdulásokat produkáltak valamelyik irányba, most az ellentétes oldalra kerültek.

Read More »

Különjárattal viszik haza a Dél-Afrikában rekedt román állampolgárokat

A román kormány a Tarom légitársaságtól bérelt különgépet indított útnak hétfő hajnalban Dél-Afrikába, hogy az ott rekedt román állampolgárokat hazaszállítsa, miután a legtöbb európai ország felfüggesztette a térségből érkező járatokat a koronavírus eddigieknél fertőzőképesebbnek tartott, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

Read More »

Leave a Reply