Az Airbus újabb szerződést zsebelt be, felpörgetheti a gyártást

Száz darab Airbus A321neo keskenytörzsű repülőgépet vásárol az Airbustól az Egyesült Államok egyik legnagyobb légitársasága, az atlantai székhelyű Delta Air Lines – közölte a gyártó a honlapján.

A Delta további száz gépre opciós szerződést kötött, az első gépek 2020-ban érkezhetnek meg a flottába, az üzlet listaáron számolt értéke 12,7 milliárd dollár.

A légitársaság az Airbusokat az európai cég alabamai üzemében állítja elő, amely jelenleg négy gépet gyárt havonta, az új megrendelés miatt viszont fel kell pörgetni a gyártást. A gépek Airbus Cabin Flex kabinelrendezéssel készülnek, amelyek a módosított vészkijárati ajtók miatt 240 utas befogadására képes.

Nem ez az első eset, hogy a Delta nem az amerikai Boeingtől vásárol gépet, legutóbb Airbus A350-es szélestörzsű gépeket vettek az európai konkurenstől 14 milliárd dollárért. A Delta 840 darabos flottájában 200 darab Airbus szolgál.

Ennek az üzletnek azonban az elemzők szerint leginkább a Boeing és a Bombardier közti harchoz van köze. A Boeing ugyanis az amerikai hatóságoknál kezdeményezte, hogy büntetővámot vessenek ki a kanadai Bombardier gépeire, mert azokat dömpingáron adja a gyártó, mert tiltott állami támogatásban részesült.

Az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériuma elfogadta az érvelést és 300 százalékos büntetővám kiszabását kezdeményezte. A Delta 75-öt darab Bombardier CSeries regionális gépet vett, amelyet a büntetés miatt 300 százalékkal drágábban vehetne csak át. A Bombardier emiatt szövetkezett az Airbusszal, amely átvette a CSeries projektet és a gépek az Egyesült Államokban fogja gyártani, így álláspontjuk szerint elkerülhető a büntetővám.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »