A Rosznyefty már érzi Venezuela leminősítését

Négy százalékkal esett a Rosznyefty orosz olajipari cég árfolyama kedden a moszkvai értéktőzsdén arra a hírre, hogy „részleges csőd” kategóriába sorolta Venezuela adósi besorolását a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő. Az orosz cég nemrég venezuelai kőolaj vásárlásáról állapodott meg, aminek ellenértékét előre kifizette.

A Rosznyefty részvényét az sem mentette meg a jelentős árfolyamveszteségtől, hogy – kedden közölt adat szerint – az olajipari cég harmadik negyedévi adózott eredménye 80 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, elsősorban a kőolaj világpiaci áremelkedésére.

A Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő azután sorolta „részleges csőd” kategóriába Venezuela adósi besorolását, hogy a latin-amerikai ország nem tudott időben rendezni egyik kötvénye után 200 millió dollár hozamtartozást.

A többségében állami irányítás alatt álló Rosznyeftyet azért érintette érzékenyen az S&P döntése, mert az orosz cég – amelynek 19,75 százaléka a BP tulajdona – még augusztusban azt közölte, hogy jelentős mennyiségű kőolaj vásárlásáról állapodott meg az állami PDVSA venezuelai olajipari vállalattól, aminek az ellenértékét, csaknem 6 milliárd dollárt előre kifizette.

Korábban írtuk: Már az olajkitermelés is akadozik Venezuelában, jöhet a PDVSA csődje

Elemzők szerint nem kizárt, hogy ha tovább romlik Venezuela pénzügyi helyzete és fizetésképtelenné válik, a gazdaság végképp összeomlik, ami befolyásolhatja az olajtermelést is és emiatt a Rosznyefty – legalább is egy ideig – futhat a pénze után.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek