Már az olajkitermelés is akadozik Venezuelában, jöhet a PDVSA csődje

A kőolajbevételektől jelentősen függő Venezuela olajtermelése a múlt hónapban közel 30 éves mélypontra esett, nem érte el a napi 2 millió hordót, mivel az országban kialakult gazdasági válság miatt már az olajkutak megfelelő karbantartására sincs pénz.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hétfőn azt közölte, hogy Venezuela mindössze napi 1,955 millió hordó kőolajat termelt októberben, ami 1989 óta a legalacsonyabb érték, és jócskán elmarad az előző havi napi 2,085 millió hordótól.

Venezuela tavalyi olajtermelése átlagosan napi 2,373 millió hordó volt, egy évvel korábban, 2015-ben pedig még napi 2,654 millió hordónyi olajat hoztak felszínre. A termelés visszaesése azért is különösen fájó a venezuelai gazdaság számára, mert az ország exportbevételének 95 százaléka származik az olajeladásból, más exportcikke gyakorlatilag nincs.

A helyi fizetőeszköz, a bolivar teljesen elértéktelenedett, Nicolas Maduro elnök éppen két héttel ezelőtt vezetett be egy új, 100.000 bolivar címletű bankjegyet, amely azonban a valóságban alig ér többet 2 amerikai dollárnál.

  • Visszatekintés
Hugo Chávez akkori elnök 2003-ban a tőkekiáramlás megfékezésére fix árfolyamrendszert vezetett be Venezuelában: a dollár árfolyamát 1,6 bolivarban állapította meg és a külföldi valuta vásárlását is korlátozták.

Innen egyenes út vezetett lefelé, az egyre fokozódó problémák oda vezettek, hogy ma már 46 ezer bolivárt kell adni egy dollárért a feketepiacon. A venezuelai devizaszabályozás érdekességeiről itt írtunk részletesebben:

Venezuela: az ország, ahol a dollárnak ötféle árfolyama van

Az olajtermelés visszaesése miatt az ország már adósságait sem tudja rendesen fizetni, múlt pénteken egy állami áramoszolgáltató ment csődbe, ma pedig épp az állami olajcég tárgyal befektetőivel az adósság átütemezéséről, ami azonban az Egyesült Államok által kirótt szankciók miatt nehéz lesz, ugyanis amerikai adósok a tárgyalásokon sem vehetnek részt…

  • Kapcsolódó cikkeink:
Forrás: MTI / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »