Nyolc napon belül csődöt jelenthet Venezuela

Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy felállít egy bizottságot, melynek feladata a külföldi adósságok átstrukturálása és a fizetések átütemezése – a kötvénypiac óriási zuhanással reagált, a 2026-ban lejáró kötvények hozama már a 40%-ot (!) közelíti.

Maduro bejelentése azzal kezdődött, hogy a venezuelai állami olajcég, a PDVSA teljesíti e heti fizetési kötelezettségét 1,1 milliárd dollár értékben, egy éppen lejáró kötvényre. Ezután viszont jött a feketeleves, a fennmaradó, mintegy 50 milliárd dollár értékű adósság átstrukturálására létrehozott bizottság híre, melynek vezetését az alelnökre, Tareck El Aissami-ra bízta, akinek nincs ismert tapasztalata külső adósságok kezelésében, viszont szerepel az amerikai szankciós listán.

Nicolas Maduro egy kormányzati eseményen beszél Caracasban, Venezuelában 2017. november 2-án az adósság refinanszírozásáról és átstrukturálásáról. EPA/PRENSA MIRAFLORES HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Nicolas Maduro egy kormányzati eseményen beszél Caracasban, Venezuelában 2017. november 2-án az adósság refinanszírozásáról és átstrukturálásáról. EPA/PRENSA MIRAFLORES

A hírre az ország kötvényhozamai a már korábban sem túl fényes, 31% körüli hozamról szépen tovább emelkedtek, a 2026-ban lejáró, 3 milliárd dolláros kötvény hozama 39,4%-ra, a 2031-ben lejáró, 4,2 milliárd dolláros kötvényé pedig 37,9%-ra.

Ez a tény már önmagában is azt jelzi, hogy az ország igencsak közel áll a hivatalos csődhöz – összehasonlításképpen, a már csődben lévő Mozambik kötvényhozama 15% körül mozog – de van még két tényező, ami tovább fokozza a feszültséget:

a) Venezuelának gyakorlatilag nincs lehetősége az adósságainak átsrukturálására, az USA által augusztusban kiszabott szankciók miatt, melyek megtiltanak bármiféle gazdasági tárgyalást a venezuelai kormány és a venezuelai állami olajvállalat adóssága és kibocsátott részvényei ügyében. Így tehát az amerikai bankok által nyújtott hiteleket nem fogják tudni újratárgyalni.

b) A PDVSA-nak október 12-én már volt egy nagyobb részletfizetési kötelezettsége 81 millió dollár értékben, melyet azonban nem fizetett ki, hanem egy 30 napos türelmi időt kapott a teljesítésére. Ez a türelmi idő november 11-én lejár, azaz a kormánynak nyolc napja van arra, hogy megoldást találjon. A nemfizetés ez esetben már automatikusan csődöt jelentene, ami egyben azzal járna, hogy a hitelezők igényt tarthatnának a társaság eszközeire, köztük az Egyesült Államokban található olajfinomítókra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Venezuela nemcsak az USA-nak, hanem Oroszországnak és Kínának is tartozik.  A PDVSA például csaknem 5 milliárd dollárral tartozik a Rosznyeftynek, a hitel fedezete pedig éppen annak a Citgo nevű vállalatnak a 49,9%-os részvénycsomagja, mely az amerikai finomítókkal is rendelkezik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Venezuela esetleges csődje komoly hatással lenne a piacokra, mértékét Argentína 2001-es csődjéhez lehetne hasonlítani. A problémát az IMF is látja, ők Venezuela gazdaságának totális összeomlásával számolnak, ezért nemrég megkezdték egy pénzügyi mentőcsomag összeállításának az előkészületeit.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »