Akadoznak a brit beruházások Theresa May nagyratörő tervei miatt

Theresa May a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn tartott éves kongresszusán felszólalva elégedetlenségének adott hangot a brit üzleti szektor beruházási aktivitásával kapcsolatban, német és amerikai adatokhoz hasonlítva a brit hajlandóságot – Mark Carney jegybankelnök szerint azonban éppen a Brexit miatti bizonytalanság a probléma forrása.

A brit miniszterelnök szerint London „nagyratörő” gazdasági viszonyrendszert szeretne kialakítani az Európai Unióval annak érdekében, hogy a brit üzleti szektor a Brexit után is a lehető legkevesebb adminisztratív és vámakadállyal férhessen hozzá az EU belső piacához, de az Európai Unió egységes belső piacáról továbbra is ki akar vonulni.

Theresa May a CBI hétfői kongresszusán ezt az összetett célkitűzést úgy jellemezte, hogy a brit kormány „a jogosultságok és a felelősségi körök olyan új egyensúlyi rendszerét” kívánja létrehozni az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, amely tiszteletben tartja egyrészt az EU-ban honos szabadságjogokat és alapelveket, másrészt a brit nép akaratát.

London, 2017. november 6. Theresa May brit miniszterelnök beszédet mond a Brit Iparszövetség (CBI) évente megrendezett konferenciáján Londonban 2017. november 6-án. (MTI/EPA/Andy Rain)

London, 2017. november 6.
Theresa May brit miniszterelnök beszédet mond a Brit Iparszövetség (CBI) évente megrendezett konferenciáján Londonban 2017. november 6-án. (MTI/EPA/Andy Rain)

Beszédében elégedetlenségének adott hangot a brit üzleti szektor beruházási aktivitásával kapcsolatban. Kijelentette: a kutatási-fejlesztési tevékenység ösztönzésére fordított kormányzati támogatás minden egyes fontjához a brit vállalati magánszektor mindössze 1,70 font értékű befektetést tesz hozzá, miközben Németországban 2,40 fontnak, az amerikai gazdaságban 2,70 fontnak megfelelő üzleti társfinanszírozás járul minden egységnyi értékű kormányzati támogatáshoz.

Mark Carney, a Bank of England – a brit jegybank – kormányzója azonban egy minapi üzleti rendezvényen azt mondta, hogy egyértelműen a Brexit-folyamatot övező bizonytalanságok fogják vissza az üzleti szektor beruházásait.

Carney szerint a jelenlegi globális növekedési környezetben és az enyhe pénzügyi kondíciók közepette „beruházási boomnak” kellene lennie a brit gazdaságban, a beruházások értéke azonban épphogy csak „növekedget”. 

A Bank of England kormányzója szerint ennek oka az, hogy a brit üzleti szektor a beruházási döntések előtt meg akarja várni, milyen kilépési egyezségre jut London az EU-val. E kereskedelmi megállapodásról azonban még a tárgyalások sem kezdődtek el, mert a brit kormány egyelőre semmilyen konkrétummal nem tudott szolgálni azokban a kérdésekben, melyekkel elő lehetne mozdítani a kilépési folyamatról szóló tárgyalásokat.

Részben az eddigi tárgyalások sikertelensége miatt Theresa May a CBI hétfői rendezvényén felszólalva megerősítette azt is, hogy London a brit EU-tagság megszűnése után „szigorúan korlátozott időtartamú” átmeneti szakaszról szeretne megállapodást elérni az EU-val, annak érdekében, hogy a brit üzleti szektornak legyen ideje a majdani új viszonyrendszer elemeinek meghonosítására. A brit kormányfő szerint e – korábbi nyilatkozatok alapján legfeljebb kétéves – bevezetési időszak alatt Nagy-Britannia és az Európai Unióban maradó országok még a jelenlegi szabályok alapján férnének hozzá egymás piacához.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »