Paradise Papers: Putyin családja az amerikai kereskedelmi miniszterrel üzletel

Egyre több részlet lát napvilágot különféle hírcsatornákon keresztül a legújabb offshore-botrányról, a hírügynökségek ismert személyek, például orosz vezető üzletemberek és Petro Porosenko ukrán elnök, illetve nagy hírű cégek ügyleteiről számoltak be.

A Paradise-iratok (Paradise Papers) néven kiszivárgott, 13,4 millió aktából álló adattömeg feldolgozásában az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumával (ICIJ) együtt világszerte 96 sajtó- és médiacég vesz részt, köztük Oroszországban a Novaja Gazeta szerkesztősége.

A RIA Novosztyi és a TASZSZ hírügynökség ismertette: az említett iratok szerint a Szibur gázfeldolgozó és petrolkémiai holding, – melynek részvényesei közé tartozik az amerikai szankciós listán szereplő Kirill Samalov, Vlagyimir Putyin veje és Gennagyij Tyimcsenko is – partnere a 31 százalékban Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter által birtokolt Navigator Holdings Ltd. elnevezésű szállítmányozási cégnek.

Szocsi, 2017. október 19. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az évente rendezett Valdaj nemzetközi vitaklub tanácskozásán Szocsiban 2017. október 19-én. (MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemlianicsenko)

Szocsi, 2017. október 19.
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az évente rendezett Valdaj nemzetközi vitaklub tanácskozásán Szocsiban 2017. október 19-én. (MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemlianicsenko)

A dokumentumokból kiderül: a Marshall-szigeteken bejegyzett Navigator Holdings Ltd. egyik legjelentősebb partnere a Szibur. Az ICIJ szerint Ross 2011-ben kezdett el beruházni a Navigatorba, majd 2012-től az igazgatótanács tagja lett. 2014-ben helyét Wendy Teramoto vette át, aki 2017-től a kabinetfőnöke a kereskedelmi tárcánál.

Egy másik szálon kiderült, hogy a VTB bank és Gazprom részt vett annak finanszírozásában, hogy Jurij Milner dúsgazdag üzletember részesedést szerezzen a Facebookban és a Twitterben.

Az ICIJ szerint a VTB 191 millió dollárt folyósított Jurij Milner DST Global befektetési alapjának, amivel hozzásegítette ahhoz, hogy 2011-ben részesedést szerezzen a Twitterben. A kiszivárogtatásokból az is kiderült, hogy Milner nemrégiben 850 ezer dollárt invesztált egy Cadre elnevezésű, nagyszabású ingatlanforgalmazási partnerkeresésre szakosodott startupba, amelynek alapítója Donald Trump elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner.

Az ICIJ-feltárás arra is rávilágított, hogy áfa-elkerülési szándékkal egy sor orosz befolyásos ember az ír-tengeri Man-szigeten bejegyzett Appleby ügyvédi irodánál regisztráltatta magánrepülőjét. Közéjük tartozik Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes és neje, valamint az orosz oligarchák közül a Rotenberg-fivérek, Oleg Gyeripaszka és Oleg Tyinykov.

A papírok rávilágítottak arra, hogy Vlagyimir Blockij kommunista képviselőnek több, a vagyonnyilatkozatában gondosan elhallgatott offshore cége van. A feltárásban felbukkan továbbá Putyin egyik volt osztálytársa, az egyik legbefolyásosabb orosz ügyvéd, Nyikolaj Jegorov, a Gyeripaszkával rokonságban álló kormánypárti képviselő, Alekszej Jezubov, valamint a világ 37. leggazdagabb embere, Aliser Uszmanov is.

Petro Porosenko neve is forog

Az UNIAN ukrán hírügynökség a Szlidsztvo.Info internetes portálra hivatkozva nyilvánosságra hozta: az Appleby ügyvédi iroda elutasította, hogy az ukrán elnök számára offshore céget alapítson az Ír-tengerben fekvő, a brit szigetekhez tartozó Man-szigeten, mert túl kockázatosnak találta az ügyletet.

Az ukrán elnököt képviselő Avellum ukrán ügyvédi iroda a közzétett dokumentumok tanúsága szerint 2014 júniusában, rögtön Porosenko államfői beiktatását követően levélben fordult az Applebyhoz. Ebben leírták, hogy a Porosenko tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat terjeszkedni szeretne a nemzetközi piacon, ezért új vállalatcsoportot készülnek létrehozni Luxemburgban, amelynek egy alvállalkozó holdingját pedig Hollandiában jegyeznék be – hozzátették, hogy a luxemburgi cég adóügyeit egy Cipruson bejegyzett vállalat kezeli majd. Utóbbihoz offshore cégek tartoznak majd, ezek közé szeretett volna az ukrán ügyvédi iroda bejegyeztetni egyet a Man-szigeten. Ezután lépett a képbe a panamai Mossack Fonseca iroda, amely végrehajtotta a kívánt cégalapításokat.

Nagy-Britanniában a legnagyobb port az kavarta, hogy a brit korona vagyonportfolióját kezelő, a mindenkori uralkodó független jövedelemforrásaként szolgáló ősi hitbizomány is érintett az újabb nemzetközi offshore-botrányban. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője hétfői tájékoztatóján közölte: a brit adó- és vámhivatal, a HMRC teljes körű hozzáférést kért a kiszivárogtatott iratok közül azokba, amelyek brit cégeket vagy befektetőket érinthetnek.

A közszolgáltatási és kereskedelmi alkalmazottak szakszervezete (PCS) hétfői nyilatkozatában az adóhivatalban zajló leépítések és irodabezárások azonnali leállítását követelte a konzervatív párti brit kormánytól. A PCS közleménye szerint a brit költségvetés évente 120 milliárd font adóbevételtől esik el a különböző adóelkerülési praktikák miatt, miközben az elmúlt néhány évben a felére csökkent az HMRC szakértői gárdájának létszáma.

A német kormány üdvözli a Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű adatbázisból kibontakozó offshore-ügyek feltárását, és arra kéri az anyagon dolgozó újságírókat, hogy bocsássák a hatóságok rendelkezésére a dokumentumokat.

Heiko Maas igazságügyi miniszter hétfőn közleményben elfogadhatatlannak nevezte, hogy multinacionális óriásvállalatok az Európai Unió egységes piacának legnagyobb haszonélvezői közé tartoznak, de szinte alig fizetnek adót az EU-ban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »