Több tízezer gyárat zártak be Kínában a természetvédelem nevében

A lépéssel az ország az elviselhetetlen mértékű légszennyezést kívánja visszafogni. A szigorúbb szabályok azt jelentik, hogy a renitens cégvezetők akár rácsok mögött is találhatják magukat.

Soha nem látott méreteket öltött a kínai hatóságok harca a légszennyezés ellen – írja összefoglalójában a Futurism.com. Felidézik, hogy a „villámháborúban” a gyárak és erőművek akár 40 százalékát is leállíthatták az ellenőrzések idejére, ami több tízezer létesítményt jelent, becslések szerint pedig 80 ezer üzemet vádoltak meg a határértékek túllépésével.

Háború a szállópor ellen

A több hónapos akciósorozat egybevág a Kommunista Párt kongresszusán bejelentett lépéssel, mely előírja, hogy az MP2.5-ös finom szállópor köbméterenkénti 47 mikrogrammos értékét 2035-ig 35 mikrogrammra szorítják vissza. „Nagyon nehéz lesz elérni a célkitűzéseinket, melynek érdekében meg kell növelnünk erőfeszítéseinket – nyilatkozta hétfőn a környezetvédelmi miniszter, Li Ganjie.

Kína modernkori harca a környezetszennyezés ellen 2013-ra nyúlik vissza, amikor tízpontos akciótervet fogadtak el annak érdekében, hogy 2017-re a különösen szennyező iparágak légszennyezését 30 százalékkal visszaszorítsák. Ennek érdekében az elmúlt két évben a megszaporodtak a meglepetésszerű ellenőrzések az erőművekben és a gyárakban.

Még a növekedést is feláldozzák?

A szigorítások akár az őrült ütemű kínai növekedést is visszafoghatják – hívja fel a figyelmet az írás. Ugyanakkor a természetvédelmi miniszter kifejtette hétfőn, hogy a „nagytakarítás” nem kerül munkahelyekbe és nem érinti a gazdaság növekedését. Ezek mellett a renitens cégvezetőknek nem csak pénzbírsággal kell számolniuk, hanem a kirívó esetekben akár börtönben is találhatják magukat.

Az erőfeszítésektől nem csak azt várják, hogy a levegő tisztább legyen, de olyan további ökológiai előnyöket is remélnek, mint például a tisztább víz.

Folytatják

„Ezek az akciók nem egyediek, hanem hosszútávú mechanizmusok tesztelése” – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy mivel eredményesek voltak a lépések, nem térnek le a megkezdett útról.

Szakértők is kiemelik, hogy habár jelenleg a cégeknek nehézséget okozhat az átállás, a jövőben ez válhat normálissá. A lépéssel pedig nemcsak Kína, hanem az egész világ nyer.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Futurism.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »