Újra előkerült az ukrajnai orosz csapatok kérdése

Oroszországnak előbb ki kell vonnia csapatait a Donyec-medencéből, mielőtt ENSZ-békefenntartókat küldenének a térségbe – jelentette ki Kurt Volker, az amerikai külügyminisztérium ukrajnai különmegbízottja a Hromadszke ukrán televíziónak adott exkluzív interjújában, amelyet hétfőn sugároztak.

Volker a múlt hét végén tett munkalátogatást Kijevben, s ennek keretében találkozott egyebek mellett Petro Porosenko ukrán elnökkel. Az interjúból részleteket közlő UNIAN hírügynökség kiemelte: az amerikai tisztségviselő szükségesnek nevezte, hogy Ukrajna egyeztessen az ENSZ-szel a kéksisakosoknak a fegyveres konfliktus térségébe vezénylésének kérdésében.

Volker véleménye szerint az ENSZ-békefenntartók küldetésének megkezdésével párhuzamosan „gondolkodni kell azon”, miképpen rendezhetők meg a helyhatósági választások a Moszkva által támogatott szakadárok ellenőrzése alatti területeken.

Hangsúlyozta, hogy a kéksisakosok mandátuma lényegesen erősebb lesz a jelenleg a térségben szolgálatot teljesítő EBESZ-megfigyelőkénél.

„Az ENSZ békefenntartó missziója fel lesz fegyverezve, képes lesz szavatolni a biztonságot, ami lehetőséget biztosít majd arra, hogy a minszki megállapodások egyéb pontjai is végrehajthatók legyenek” – fejtette ki.

A Kreml továbbra sem ismeri el, hogy vannak orosz csapatok Kelet-Ukrajnában, miként azt Kijev és Washington állítja. Oroszország továbbá azon az állásponton van, hogy mihamarabb meg kell rendezni a választásokat a térségben, ily módon legalizálva az ottani vezetést.

Kijev szerint viszont nem rendezhetők addig tisztességes, demokratikus választások, amíg nincs tűzszünet, a nehézfegyverek szétválasztása nem történt meg, a szakadár területeken orosz csapatok tartózkodnak, és az ukrán határőrség nem ellenőrzi a két ország közötti határ teljes hosszát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember elején jelentette be, hogy Moszkva kész támogatni ENSZ-békefenntartók küldését a válság sújtotta Donyec-medencébe, Porosenko viszont már 2015 óta szorgalmazza, hogy a világszervezet küldjön kéksisakosokat a konfliktus övezetébe.

Oroszország és Ukrajna álláspontja azonban abban különbözik, hogy míg Moszkva csak a front menti övezetben látna szívesen kéksisakosokat, addig Kijev azt szeretné elérni, hogy az ENSZ békefenntartói a szakadárok által megszállt területek egészében tevékenykedhessenek, beleértve az Ukrajna ellenőrzése alól kikerült ukrán-orosz határszakaszt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »