A kínai kommunisták kongresszusa meghatározza az ország további útját

Kongresszust rendez a világ legnagyobb pártja, a Kínai Kommunista Párt. A jelenlegi főtitkárból, Hszi Csin-pingből lesz-e új „nagy elnök?” Meddig marad hivatalában? – veti fel a dpa német hírügynökség az esemény előestéjén.

Hszi Csin-ping államfő, a 90 millió fős kínai párt első embere a kongresszuson bővíteni akarja már amúgy is nagy hatalmát. A politikus szerdán elhangzó irányadó beszédében előterjeszti politikai és gazdasági vízióját a világ második legnagyobb gazdasága számára. Az öt év elteltével megtartandó újabb pártkongresszust szigorú biztonsági intézkedések kísérik. Több mint háromezer újságíró tudósít az eseményről, amely jövő keddig tart.

A pártkongresszust gondosan előkészítették. A találkozón „új, specifikus tervet fognak előterjeszteni az elkövetkezendő öt évre, Kína reformja és fejlődése számára” – közölte Tuo Csen szóvivő egy keddi sajtóértekezleten. A szóvivő válaszait nyilván előre kiválogatott kérdésekre adott válaszokból papírból olvasta fel. Hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is kész fogadni külföldi befektetéseket. Az ország a saját útját fogja járni és „nem fogja másolni” más országok politikai modelljeit.

A csaknem 2300 küldött Hszi Csin-pinget további öt évre meg fogja erősíteni hivatalában. A spekulációk közepette, hogy „Kína erős embere” 2022 után is újabb mandátumra fog törekedni, a harmadikra, felvetődött a kérdés, hogy Hszi Csin-ping Vlagyimir Putyin példáját követi-e, s hogy az orosz elnök miként maradhatna a vártnál hosszabb ideig hatalmon.

Nagy érdeklődés előzi meg, hogy a párt Hszi Csin-ping esetében ismét bevezeti-e az „elnök” titulust, amely az államalapító Mao Ce-tungnak jár ki. „Egy elnöknek nincs hivatali ideje, a posztot örök időkre birtokolhatja” – vélekedett Vu Csiang politikaprofesszor, aki korábban a pekingi Csinghua egyetemen tanított. Egyedül az látszik biztosnak, hogy a küldöttek rögzíteni akarják a pártalapszabályban Hszi Csin-ping ideológiai örökségét. Amennyiben neve bekerülne oda, Hszi Csin-ping Mao Ce-tunggal, vagy a kínai gazdasági reformok atyjával, Teng Hsziao-pinggel kerülne egy sorba.

Peking, 2017. október 18. Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 18-án. A párt programját öt évre meghatározó egyhetes kongresszuson megválasztják az új politikai bizottság tagjait. (MTI/EPA/Ho Hvi Jung)

Peking, 2017. október 18.
Hszi Csin-ping kínai elnök beszédet mond a Kínai Kommunista Párt XIX. kongresszusának megnyitóján a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2017. október 18-án. A párt programját öt évre meghatározó egyhetes kongresszuson megválasztják az új politikai bizottság tagjait. (MTI/EPA/Ho Hvi Jung)

Hszi Csin-ping tézisei, amelyek a „kínai álom”, vagy „a kínai nemzet nagy újjászületése” körül forognak, nehezen megfoghatók. Számos új koncepciót, jelszót vezettek be, amelyek „csaknem lehetetlenné teszik az irány világos meghatározását” – mondta Mathhias Stepan berlini Kína-kutató. „Gondolatvilágának középpontjában a kommunista párt történelmi küldetésébe vetett megingathatatlan hit, a kínai sajátosságokkal rendelkező szocializmus megteremtése, Kína felemelkedése nagyhatalommá áll” – vélte a kutató.

A kulisszák mögötti csatározások után a pártkongresszus olyan személyi döntést is jóváhagy, amellyel Hszi Csin-ping emberei közül még többet juttat vezető pozícióba. Hszi Csin-ping „dominanciájára jó példa, hogy mindössze öt év alatt képes volt frakcióját talán a legerősebbé megtenni a kommunista párton belül” – vélte Willy Lam, a hongkongi Kínai Egyetem professzora.

A pártkongresszus 200 szavazati joggal rendelkező tagból és 150 jelöltből álló új Központi Bizottságot is választ. Kicserélhetik a Központi Bizottság hetven százalékát. Ez lenne a legnagyobb személycsere a népköztársaság történetében.

Az új összetételű Központi Bizottság egy nappal a kongresszus befejezése után áldását adja a mostanáig 25 tagú Politikai Bizottság összetételére. Ebből a testületből alakul ki a legszűkebb vezetői kör, a jelenleg héttagú Állandó Bizottság. Hszi Csin-pingen és Li-Kö-csiang kormányfőn kívül az összes többi tag kiválna a korhatár miatt. Vannak spekulációk azzal kapcsolatban, hogy a korrupció elleni harc élharcosa, Vang Csi-san megtartja-e helyét. A 69 éves Vang megtartásával vétenének az íratlan pártszabályok ellen, amelyek 68 évben jelölik ki a korhatárt. A legutóbbi rendezvények, amelyeken méltatták munkáját, arra látszanak utalni, hogy a pártfőnök befolyásos támogatója mégiscsak visszavonul az első sorból.

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »