S&P: semmilyen megállapodás nem érhet fel az uniós tagsággal

A Standard & Poor’s szerint nem várható olyan kilépési megállapodás London és az Európai Unió között, amely az EU-tagsághoz mérhető előnyöket kínálna a brit gazdaságnak.

A nemzetközi hitelminősítő globális adósosztályzati részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy megerősítette a hosszú és rövid futamú, devizában és helyi valutában fennálló brit államadósság „AA/A-1 plusz” besorolását. A cég érvényben hagyta a besorolásra érvényes, leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást.

Ehhez fűzött elemzésében a Standard & Poor’s hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az Egyesült Királyság számára felvirágzást hozott az EU-tagság, és valószínűtlen, hogy bármilyen kilépési megállapodás ugyanolyan kedvező lehetne a brit gazdaság számára, mint a teljes jogú uniós tagság.

A hitelminősítő szerint az EU-tagság révén a brit gazdaság nagyobb mértékben volt képes alacsony költségű tőkebevonásra és szakképzett külföldi munkaerő alkalmazására, mint ahogy ez az EU-tagság nyújtotta kedvezményes hozzáférés nélkül lehetséges lett volna.

A jelentős nettó bevándorlás is javította a brit gazdaság és a költségvetés teljesítményét az elmúlt évtizedben, és az EU-tagság hozzájárult London vezető globális pénzügyi szolgáltatási központként betöltött szerepéhez is, ez pedig alátámasztotta a font globális tartalékvaluta-funkcióját – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

A hitelminősítő közölte: saját kritériumai alapján a fontot már nem tekintené globális tartalékvalutának, ha a brit fizetőeszköz részaránya a globális jegybanki devizatartalékokban 3 százalék alá süllyedne a jelenlegi 4,4 százalékról. Ha ez bekövetkezik, az S&P kedvezőtlenebbül ítélné meg a brit gazdaság külső fizetési pozícióját.

Az Európai Unió zászlaja a parlament előtt Londonban, 2017 október 24-én. Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk az aznap tartott európai parlamenti ülésen elmondta, hogy csak az Egyesült Királyságtól függ, hogy ér véget a Brexit. MTI/EPA/ANDY RAIN

Az S&P Global Ratings szerint a jelenlegi bizonytalan környezetben az idén 1,4 százalékos, jövőre mindössze 0,9 százalékos reálnövekedés várható a brit gazdaságban. A cég hangsúlyozza, hogy a brit hazai össztermék (GDP) éves átlagban 2,5 százalékkal nőtt a 2013-2015 közötti időszakban.

A Standard & Poor’s elemzői közölték: az idei és a jövő évi gyenge növekedésre szóló előrejelzésüket is arra a feltételezésükre alapozzák, hogy Nagy-Britannia rendezett körülmények között, átmeneti időszak közbeiktatásával lép ki az EU-ból. Ha azonban a tárgyalási folyamat során annak a valószínűsége kezd növekedni, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnik meg, a brit üzleti vállalkozások valószínűleg hozzákezdenek a külföldi áttelepülésre kidolgozott készenléti terveik végrehajtásához, és ez további nyomást gyakorolna a növekedésre – áll a Standard & Poor’s elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody’s Investors Service nemrégiben leminősítette Nagy-Britannia államadós-besorolását, elsősorban a brit EU-tagság megszűnéséből eredő, várhatóan egyre erősödő költségvetési feszültségekkel és növekedési kockázatokkal indokolva a lépést. A Moody’s a múlt hónap végén a hosszú futamidejű brit szuverén kötelezettségek osztályzatát az addigi „Aa1”-ről egy fokozattal „Aa2”-re rontotta.

A brit államadósságot a három nagy hitelminősítő közül már egyik sem tartja nyilván a lehetséges legjobb „AAA/Aaa” osztályzattal. A Standard & Poor’s tavaly nyáron, néhány nappal a brit EU-tagságról tartott – a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert – népszavazás után, a Fitch Ratings és a Moody’s már jóval korábban megvonta Nagy-Britanniától ezt az elit besorolást.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek