Tajvan ismét amerikai fegyvereket kap

Mintegy 1,4 milliárd dollár (mintegy 379 milliárd forint) értékű amerikai fegyvereladást hagyott jóvá a washingtoni külügyminisztérium Tajvannak, ami az első ilyen ügylet Donald Trump hivatalba lépése óta.

A jóváhagyott eladások diplomáciai források szerint hét különböző szerződést jelentenek. Ezek értelmében Tajvan műszaki támogatást vásárol egy radarrendszerhez, rádióvezérlésű rakétákhoz, torpedókhoz és hajóról indítható rakétákhoz is hozzájut.

Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az üzlet összhangban van a törvényekkel, és azt mutatja, hogy Washington támogatja Tajvan megfelelő önvédelmi képességeit. Viszont az Egyesült Államok továbbra is töretlenül tartja magát az úgynevezett „Egy Kína” elvhez, vagyis nem ismeri el Tajvan függetlenségét.

Amint várható volt Peking tiltakozott az újabb amerikai fegyverszállítmány ellen, mert Kína hivatalosan szakadár tartománynak tekinti Tajvant, ahová a kínai kommunisták polgárháborús győzelme után a korábbi Kínai Köztársaság vezetői menekültek a múlt század negyvenes éveinek végén. Cuj Tien-kaj, Kína washingtoni nagykövete a Kínai Kommunista Párt hivatalos lapjának a fegyvereladást firtató kérdésére azt mondta: az Egyesült Államok „javíthatatlan”, amikor Tajvanról van szó. „De ezután sem tehetünk mást, minthogy útbaigazítjuk (őket), a megfelelő vágányon tartjuk a kínai-amerikai kapcsolatokat, mert ez szolgálja igazán mindkét ország hosszú távú érdekeit” – mondta nagykövet.

A fegyvereladás csak abban az esetben valósulhat meg, ha a washingtoni kongresszus jóváhagyja, aminek jó esélye van. Legutóbb 2015 decemberében még az Obama-kormány adott el 1,8 milliárd dollár értékben amerikai fegyvereket Tajvannak.

Kapcsolódó cikkünk: Tajvan felkészült, rakétáival képes elérni Kína szárazföldi területét

Korábban nem kis feszültség kerekedett abból, hogy Donald Trump – az addigi, 1979 óta érvényben lévő amerikai diplomáciai gyakorlatot semmibe véve – telefonon beszélt Caj Jing-ven tajvani elnökkel, nagyon feldühítve ezzel Pekinget.

Trump egyúttal megkérdőjelezte az „egy Kína” elvet is, mondván az „egy Kína”-politika nem szükségszerűen szolgálja jól az amerikai érdekeket és nem érti, miért kellene az Egyesült Államoknak ragaszkodnia ehhez. Az „egy Kína” elv értelmében a kontinentális Kína és Tajvan egyazon ország, vagyis Tajvan Kína részét képezi.

Alig néhány órával korábban Kína tiltakozott Washingtonnál amiatt, hogy az amerikai szenátus jóváhagyott egy törvénytervezetet, amely szerint fel kell újítani az amerikai haditengerészet látogatásait tajvani kikötőkbe. Ilyen látogatásra nem volt példa azóta, hogy az Egyesült Államok 1979-ben elfogadta az „egy Kína” elvet. A tervezet egyúttal felszólítja a védelmi minisztériumot, hogy segítsen Tajvannak kifejleszteni egy saját tengeralattjáró-flottát, és erősítse meg a stratégiai együttműködést Tajpejjel.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője azt mondta: a törvénytervezet sérti az amerikai-kínai kapcsolatok elvét, és felszólította Washingtont, hogy „ne rontsa el az általában jó kínai-amerikai kapcsolatokat”, hagyjon fel a Tajvannal közös hadgyakorlatokkal, és ne szállítson fegyvereket a szigetnek.

Amerikai tisztségviselők a héten arról beszéltek a Reuters hírügynökségnek, hogy Donald Trump elnök egyre elégedetlenebb Kínával amiatt, hogy Peking nem tud hatni Észak-Koreára, valamint az Egyesült Államokkal szembeni kereskedelmi többlete miatt is dühös rá. A kereskedelmi többlet miatt az elnök ellenlépéseket fontolgat – tették hozzá névtelenséget kérve. Tovább a teljes cikkre

Forrás: MTI/AP/Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »