Hétfőn megkezdődnek a Brexit-tárgyalások

Azt követően, hogy Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója és David Davis, a Brexit-tárgyalások irányítására létrehozott brit minisztérium vezetője megállapodott az időpontban, hétfőn Brüsszelben megkezdődnek a Lisszaboni Szerződés 50. cikke szerinti tárgyalások az Egyesült Királyság EU-ból való kilépéséről – jelentette be Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője pénteken.

A szóvivő elmondta, a tárgyalás 11 órakor kezdődik az Európai Bizottság épületében. Az első találkozón a polgári jogokkal, a pénzügyi rendezéssel, az északír határral foglalkozó témák előkészítésére és néhány, az elválással kapcsolatos más kérdésre fognak összpontosítani. A felek megvitatják a tárgyalások menetét és felépítését is, és összegzik a megválaszolandó kérdéseket.

A szóvivő elmondta, hogy az Európai Bizottság korábban már tájékoztatta az Egyesült Királyságot a polgári jogokról és a pénzügyi elszámolásról szóló állásfoglalásairól. A szövegeket – átláthatósági politikájával összhangban – a bizottság hétfőn közzé is tette – közölte.

A Lisszaboni Szerződés szóban forgó, 50. cikke az uniós tagság megszűnésének folyamatát szabályozza, és a kilépési szándék hivatalos bejelentése után kétévi időtávlatot irányoz elő a kilépés feltételeiről folytatandó tárgyalásokra.

Theresa May brit miniszterelnök idén március 29-én jelentette be hivatalosan e szándékot, így Nagy-Britannia uniós tagsága 2019 márciusában szűnik meg, hacsak a jelenlegi uniós tagállamok konszenzussal – és London egyetértésével – nem állapodnak meg a tárgyalások meghosszabbításáról.

Nagy-Britanniában tavaly júniusban tartottak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A referendumon a brit választók 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »