Öt brit választási forgatókönyv és a Brexit kapcsolata

Theresa May brit miniszterelnök azért írta ki az előrehozott választásokat, hogy növelje pártja parlamenti többségét és biztosítsa a konzervatív Brexit-elképzelés megvalósulását. A közelmúlt eseményei, egy sor politikai tévedés, valamint a két terrorcselekmény azonban megváltoztatta a kampány hangját és irányát, azaz jelenleg semmi sem biztos a választás kimenetelét illetően.

A közvélemény-kutatások alapján a befektetők számos lehetséges kimenetelre támaszkodnak. Összeszedtük az öt esélyes forgatókönyvet:

Minimum 100 fős konzervatív többség

Ha a választás célja az, hogy May-nek „az elkövetkezendő öt évre vitathatatlan álláspontot biztosítson”, akkor ez a küldetés teljesítésének számítana, elhallgattatva a kritikusokat a Konzervatív Párt siralmas szerepléséről a kampányban. Ez a fajta többség a stabilitás jeleit mutatná, valamint a font erősödésével járna.

May ez esetben végig tudná vinni saját Brexit-változatát, tudva, hogy a Tory törvényhozók hadserege hűséges lesz hozzá. A miniszterelnök ugyan figyelmeztetett arra, hogy szerinte egy „rossz” megállapodásnál jobb egy semmilyen, valamint hogy a legfőbb prioritás a bevándorlás ellenőrzése, azonban egy nagyobb többség olyan koncesszióknak is teret ad, mint a pénz, hogy ezáltal Nagy-Britannia kiharcolhasson magának egy jó Brexit utáni kereskedelmi megállapodást, valamint egy kedvező átmeneti időszakot.

„Ezzel a többséggel a párt azt mondhatja, hogy ejtettek ugyan hibákat, de az eredmény nagyon pozitív. Ezáltal nagy valószínűségét látom a kemény Brexitnek” – mondta Wyn Grant, a Warwick Egyetem politikus professzora.

50-100 fő közötti konzervatív többség

Ez kiábrándító eredmény lenne May csapatának, valamint sebezhetővé tenné a miniszterelnököt a kiválási tárgyalások kétéves időszakára. Ettől függetlenül ez egy működőképes többség, így a font erősödhet attól függően, hogy a kereskedők hogyan érzékelik a politikai kockázatokat.

Ami May Brexit-tervét illetni, ez esetben a keményvonalas euroszkeptikusok kegyelmére lenne bízva. Az uniós tisztviselők is érzékelhetik gyengeségét, és igyekezhetnek felhasználni ellene.

Kevesebb, mint 10 fős konzervatív többség

Ha az ország arra ébred péntek reggel, hogy May rosszabb helyzetben van, mint mikor kiírta az előrehozott választásokat (jelenleg ugyanis ennyi a konzervatívok többsége a parlamentben), akkor a miniszterelnök napjai meg vannak számlálva. Ekkor jelentősen csökkenne annak az esélye, hogy kompromisszumos megoldást találhatnak az EU-val a kilépést illetően.

Ha May hitelét veszti Nagy-Britanniában, a brüsszeli tárgyalók megpróbálhatják kiaknázni ezt, tudván, hogy többet kaphatnak a vártnál, vagy hogy valószínűleg hamarosan más ellenféllel szembesülhetnek.

„Vajon vissza tudna innen térni? Nem. Olyan lenne, mint egy sebesült állat. Az emberek reagálnának erre, az emberek kérdéseket tennének fel a vezetői képességeit illetően. Számok alapján ez nem lenne ugyan vereség, de megsemmisítő erővel bírna” – mondta Steven Fielding, a Nottingham Egyetem politikus professzora.

Semmilyen többség

Ez megnyitná az utat egy esetleges pártszövetség előtt, amellyel leválthatnák a konzervatív kormányt. May többször figyelmeztette a szavazókat, hogy ne engedjenek a „káosz koalíciójának”.

A Brexit szempontjából valószínűleg elfelejthetnék, hogy a választások után egy héttel megkezdődjenek a kilépési tárgyalások, mivel az ország politikai osztálya a hazai válsághelyzettel lenne elfoglalva: mindkét fél kétségbeesetten próbálna koalíciós partnereket keresni. Ez a helyzet valószínűleg hónapokon belül újabb választásokhoz vezetne, a Brexit-stratégia pedig mehetne a levesbe.

Ez esetben felerősödne a lágy Brexit lehetősége, mivel May nem valószínű, hogy szeretne egy újabb választást, Jeremy Corbyn pedig megpróbálhatna kormányt alakítani az EU-párti liberális demokratákkal, valamint a skót nemzeti párttal és a walesi nacionalistákkal. Hirtelen elképzelhetővé válna a bennmaradás az EU egységes piacában, valamint a bevándorlás megőrzése.

A legfőbb kockázatok, hogy egy ilyen kimenetel esetén a piacok felborulhatnak a bizonytalanság miatt, továbbá a felek közötti különbségek megnehezítik az EU-val kötendő megállapodást. A font ezáltal várhatóan jelentősen gyengülne.

Munkáspárti többség

Ez az eredmény sokkoló lenne, valamint radikálisan megváltoztatná Brexit irányát. Corbyn azt mondta, elfogadja a népszavazás kimenetelét, néha azonban ködösített a témát illetően.

Ha Corbyn hatalomra kerülne, valószínűleg csúszna a kilépés jelenlegi, 2019-re tervezett időpontja. Az uniós kormányokat ugyanis ez esetben meg lehetne győzni, adjanak időt az új miniszterelnöknek egy új terv kidolgozására.

Míg Corbynnek van egy Brexit csapata – és Keir Starmer barátságosabb arc lenne a tárgyalóasztalnál, mint David Davis – a nagy kérdés az, hogy miként fog kormányt alakítani, lévén egy évvel ezelőtt a saját törvényhozói akarták távozásra bírni.

Ha a Munkáspárt hatalomra kerül, a bizonytalan átmeneti időszak után a piacok egy olyan brit kormánnyal szembesülhetnek, amely meg kívánja tartani az egységes piac előnyeit, biztosítani fogja az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok jogait, valamint nem gyakorolja majd a bevándorlás ellenőrzését.

Theresa May annak reményében tett javaslatot az előrehozott választások kiírására, hogy a Brexit-tárgyalásoknak stabil kormányzói többséggel futhasson neki, stratégiája azonban megbukni látszik: a konzervatívok az idősek szociális juttatásainak tervezett megvágása miatt veszítettek támogatókat, míg a Munkáspárt egyetemi tandíjmentesség bevezetésével mozgósította a fiatalokat.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »