Változatlan pártpreferenciák a cseh kormányválság után

Nem hozott lényeges változást a pártpreferenciákban a háromhetes cseh kormányválság, amely formálisan Andrej Babis pénzügyminiszternek, a koalíciós ANO mozgalom elnökének a kormányból történt szerdai távozásával megoldódott.

A prágai Median közvélemény-kutató intézet országos felmérése szerint – amennyiben Csehországban most tartanának parlamenti választást – az ANO 26 százalékot kapna, míg a Bohuslav Sobotka kormányfő vezette Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 14 százalékot. A kormányválság előtt, április végén az ANO támogatottsága a Mediannál 27,5 százalékon, a szociáldemokratáké pedig 18 százalékon állt. Bár Sobotka szerint a válságot Babis tisztázatlan pénzügyei robbantották ki, a három viharos hét eseményeit az első felmérés szerint inkább a CSSD, semmint az ANO sínylette meg.

A többi párt a CSSD-ANO öszecsapása következtében mérsékelten megerősödött. A kommunista párt (KSCM) népszerűsége másfél százalékkal 13,5 százalékra, míg az ellenzéki Polgári Demokratikus Párté (ODS) fél százalékkal 9,5 százalékra emelkedett. Őket a TOP 09 párt és a kereszténydemokrata néppárt (KDU-CSL) követi 9, illetve 7 százalékos támogatottsággal.

A Median felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérést országos mintán a múlt hét végén készítették, amikor nyilvánosságra hozták, hogy Babis távozik a kormányból, és az új pénzügyminiszter Ivan Pilny lesz. Pilny szintén az ANO tagja.

A prágai megfigyelők és a sajtó jelentős része úgy véli: a multimilliárdos Andrej Babis zavaros vállalkozói ügyei a koalíciós kormány megalakulásakor, 2014 elején is ismertek voltak. A Sobotka vezette CSSD az ANO-val való nyílt összetűzéstől valószínűleg a párt preferenciáinak növelését várta.

Csehországban a képviselőházi választást október 20-ra és 21-re írták ki.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »