A cseh államfő egyelőre nem foglakozik a kormányfő javaslatával

Folytatódik a nyilvános kötélhúzás a cseh államfő és a kormányfő között, Milos Zeman köztársasági elnök szerdán szóvivője útján közölte: egyelőre nem tesz eleget Bohuslav Sobotka kormányfő javaslatának, hogy május 9-i hatállyal mentse fel Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert tisztségéből.

Az elnök csak május 18-át követően, kínai látogatásáról visszatérve foglalkozik a kormányfő javaslatával – közölte Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerdán Prágában. Ovcácek – Milos Zeman álláspontját tolmácsolva – hangsúlyozta: nem a kormányfő feladata, hogy meghatározza az államfő lépéseit.

Ráadásul az elnöki hivatal szerint a felmentési javaslat sérti a kormánykoalíciós szerződést, mert a dokumentum szerint minden személycseréről a kormányfőnek konzultálnia kell a koalíciós partnerpárt elnökével. Jelen esetben ez konkrétan azt jelenti, hogy Babis pénzügyminiszter leváltását Babissal mint az ANO mozgalom elnökével kellene Sobotkának megbeszélnie. Zeman azt is kifogásolja, hogy a pénzügyminiszter menesztését kérő javaslat nem tartalmazza annak a személynek a megnevezését, aki a tárca vezetését Babistól átvenné.

“Felszólítom a köztársasági elnököt, hogy tartsa tiszteletben az alkotmányt” – reagált az elnöki palota, a Hradzsin közléseire a miniszterelnök. Sobotka szerint ebben az esetben az alkotmány egyértelmű: az államfőnek teljesítenie kell a kormányfő javaslatát, mégpedig haladéktalanul és minden feltétel nélkül.

A Cseh Szociáldemokrata Párt három befolyásos minisztere – Milan Chovanec belügyi, Lubomír Zaorálek külügyi és Miloslav Ludvík egészségügyi tárcavezető – kedden bejelentette, hogy a kormányválságra való tekintettel nem utaznak az államfővel Kínába. Mindhárom miniszter helyetteseik fogják képviselni az államfő küldöttségében. Jirí Ovcácek, az elnök szóvivője szomorúnak minősítette, hogy a tárcavezetők az ország érdekei helyett pártjuk cselszövéseit részesítik előnyben.

A miniszterelnök azért javasolta a pénzügyminiszter menesztését, mert szerinte Andrej Babis nem oszlatta el azokat a gyanúkat, hogy a múltban adót csalt, a korábban tulajdonában lévő médiát pedig saját politikai céljaira használta fel.

A hárompárti cseh koalíciós tanács szerdán reggel foglalkozik a kormányválsággal, majd délután a képviselőház rendkívüli ülést tart. A tanácskozás egyetlen napirendi pontját Andrej Babis tisztázatlan pénzügyei és sajtóügyei jelentik.

Kapcsolódó cikkeink:
Tovább folyik a harc a cseheknél
Sobotka lemondás helyett politikai konzultációt kért a cseh államfőtől

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: kitörés határán a DAX index

A DAX helyzete nem sokat változott tegnaphoz képest, de van esély az index kitörésére eddigi kereskedési sávjából, miután ismét ennek felső határát teszteli. Ezt a területet az overbalance-szerkezet felső határa is jelöli, így áttörése trendfordulóra utalhat.

Read More »