A menekültválság sorsdöntő kérdés lehet Ausztriában

A pártok menekültüggyel kapcsolatos álláspontja befolyásolhatja leginkább a szavazók döntését és határozza majd meg az őszi előrehozott választás kimenetelét Ausztriában – olvasható egy friss felmérésben, amelyet a Kurier című lap közölt hétfőn.

A szociáldemokrata-néppárti kormánykoalíció válságát követően az osztrák parlamenti pártok vezetői a múlt héten megegyeztek abban, hogy 2018 ősze helyett idén október 15-én előrehozott parlamenti választást tartanak.

Az OGM közvélemény-kutató intézet által a múlt héten megkérdezettek 36 százaléka úgy vélte, hogy a biztonság és a bevándorlás lesz a legfontosabb téma a kampányban, 29 százalék szerint pedig a szociális ügyek és a nyugdíj kérdése dönthet. A válaszadók húsz százaléka a gazdasági és a munkaerőpiaci kérdésekre adott válaszok alapján voksol majd. Kilenc százalék számára pedig az oktatás témája a legfontosabb.

Wolfgang Bachmayer, a felmérést végző kutatóintézet vezetője szerint a kisebbik koalíciós fél, az Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazói számára a bevándorlás és a biztonság kérdése már ugyanolyan központi szerepet játszik, mint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) szavazói körében.

A biztonság és a bevándorlás kérdéseire a megkérdezettek 45 százaléka szerint az FPÖ-nek vannak a legjobb válaszai, 23 százalék szerint az ÖVP, 8 százalék szerint pedig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), a nagyobbik koalíciós partner a legmegbízhatóbb ebben a témában.

A szociális ügyek és a nyugdíjak tekintetében a legtöbben, a megkérdezettek 32 százaléka az SPÖ-t tekinti a leghozzáértőbbnek, 15 százalék szerint az ÖVP, 11 százalék szerint pedig az FPÖ tudja leghatékonyabban megoldani ezen kérdéseket. A gazdasági és a munkaerőpiaci témákban is az SPÖ-t látják a legtöbben alkalmasnak, a válaszadók 33 százaléka véli így. Az ÖVP 25, az FPÖ 12 százalék szerint a leghozzáértőbb ezekben a kérdésekben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »