Peking halad a környezetszennyezés csökkentésével

Peking 180 ezer régi, környezetszennyező járművet távolított el az utakról 2017 első négy hónapjában a torlódás és a szmog felszámolása érdekében tett erőfeszítések részeként – mondta a kínai fővárosi környezetvédelmi iroda.

A 2015-ben közzétett cselekvési terv arra kötelezte Pekinget, hogy összesen egymillió öregedő járművet távolítson el a 2013-2017 közötti időszakban. A kínai fővárosnak idén összesen 300 ezer autót kell kivonnia a forgalomból, hogy teljesíteni tudja a kvótát.

A környezetvédelmi iroda csütörtöki tájékoztatása alapján a fővárosban jelenleg összesen 5,7 millió olyan jármű van forgalomban, ami Peking nitrogénoxid-kibocsátásának feléért felelős, ez pedig a szmog fő forrása.

  • Az elektromos autók a végső megoldás
A kínai kormány a világ legambiciózusabb programját készíti elő az elektromos járművek elterjesztésére és a környezetszennyezés csökkentésére. Részben a nagyvárosok súlyos légszennyezési problémájának az enyhítésére, részben azért, hogy az ország vezető szerepre tehessen szert az elektromos mobilitási technológia fejlesztésében.

Kapcsolódó cikkeink:

Chen Jining környezetvédelmi miniszter idén év elején kifejtette, hogy Pekingben a közúti forgalom a felelős a szemcsés anyag emisszió 31 százalékáért. A város idén rendkívüli intézkedéseket ígért, hogy teljesíteni tudja az általa vállalt, légszennyezés csökkentésére irányuló tervet.

A PM2.5 néven ismert, apró, belélegezhető szennyező részecskék 2017 első két hónapjában elérték a 95 mikrogramm per köbméter értéket. Az Egészségügyi Világszervezet 10 mikrogrammos javaslatához képest ez majdnem tízszeres mennyiség. Peking arra törekszik, hogy idén 60 mikrogramm per köbméterre csökkentse az átlagértéket.

  • A homokvihar nagyon nem segített
Csütörtökön homokvihar csapott le Pekingre és az ország északnyugati részére, ami miatt hirtelen nagy mértékben romlott a levegő minősége. Az állami média jelentése szerint a főváros sárgás homokfelhőbe burkolódzott és szürkületszerű fényviszonyok uralkodnak. Az emberek védőmaszkkal mentek ki a szabadba és kendővel takarták el arcukat. A látóhatár egy kilométerre csökkent.

A fővárosban rendszeresek tavasszal a hasonló homokviharok, amikor északról és a Góbi sivatag felől heves széllökések érik el Pekinget és környékét.

A levegő állapotáról kiadott jelentés szerint egy köbméter levegőben mért tíz mikronnál nagyobb apró porszemcsék (PM10) koncentrációja megközelítette a 900-at Peking több pontján, ami az Egészségügyi Világszervezet ajánlásában szereplő egészségügyi határérték hússzorosa. A PM2.5-ös részecskéből pedig csütörtökön 630-at mértek köbméterenként. A helyzetet tovább rontja a környező ipari üzemek által kibocsátott káros anyag is.

Korábban írtuk: Külföldön szennyez tovább Kína

Forrás: Reuters / MTI / AFP / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »