A populizmus mint a legnagyobb piaci mozgatórugó

A befektetők a populizmus térnyerésétől várják a piaci hozamok alakulását, továbbá szakértők szerint a jelenség a francia elnökválasztás kimenetelétől függetlenül maradni fog.

Evan Freely, a Marsh & McLennan biztosítási brókercég politikai kockázatokkal és a hitelspecialitásokkal foglalkozó részlegének vezetője már évtizedek óta felel globális kockázatok biztosításáért: kezdve a 2008-as piaci összeomlástól a 2002-es argentin válságon át az 1993-as venezuelai gazdasági hanyatlásig.

Most azonban úgy tűnik, egy olyan ütemben növekvő káosz van készülőben, amilyet még Freely sem látott. „Jobban aggódom a politikai kockázatok miatt, mint valaha” – fogalmazott.

Többek között a növekvő populizmus Franciaországban, Németországban, Dániában és Görögországban tehető felelőssé például azért, hogy a politikai kockázati biztosítás összege a 2015-ös 8,1 milliárd dollárról 2018-ra körülbelül 10 milliárdra fog növekedni – áll a KPMG tanácsadó cég tavaly közzétett jelentésében.

A KPMG szerint a kereslet ilyen szintű fellendülése az olyan cégeknek köszönhető, melyek szinte kétségbeesetten próbálnak lefedettséget találni a kibertámadások és a terrorizmus ellen. A tanácsadó vállalat számításai szerint a számítógépes biztonság biztosítása lesz a közeljövőben a piac leggyorsabban növekvő szegmense, 20 százalékos éves gyarapodással.

A terrorizmus és a hackertámadások okozta fenyegetés igen sarkalatos szemléletváltást eredményez. Sok európai mára idegenkedik a szabadkereskedelemtől, a bevándorlástól, valamint a nemzeti identitásuk elvesztésétől.

Eközben – a CFA Institute februári, közel 1500 befektetési szakember megkérdezésével történt felmérése a szerint – a geopolitikai kockázatok ugyanakkor negatív hatással lehetnek a befektetési hozamra. A kockázatok között szerepel például Donald Trump megválasztása, a Brexit, valamint az Európai Unió további feldarabolódása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Pontosan ezért ebben az évben a legtöbb befektető szorosan nyomon követte Marine Le Pen radikális szélsőjobboldali francia elnökjelölt választási kampányát, aki azzal fenyegetőzött, hogy ha megválasztják, kilépteti Franciaországot az eurózónából, valamint mindvégig ellenezte az Oroszország elleni, ukrán válság kapcsán kirótt EU-s szankciókat.

Bár egyáltalán nem úgy néz ki, hogy Le Pen megnyerheti az elnökválasztás második fordulóját, megfigyelők szerint a populizmus tovább fog virágozni Európában és másutt is. A kérdés az, hogy mennyire lesz tartós ez a jelenség?

Az Eurasia Group tanácsadó cég feltörekvő piacok stratégiájával és összehasonlító elemzésekkel foglalkozó részlegének ügyvezető igazgatója, Alexander Kazan rámutatott arra, hogy jelentősen csökken a bizalom a kormányok és intézmények iránt, különösen a fiatalok körében, valamint a politikai pártok támogatottsága is hanyatló tendenciát mutat. Vegyük a továbbiakban is példának a francia elnökválasztást: hat nappal az első forduló előtt még mindig rengeteg bizonytalan szavazó van, akik nem is biztos, hogy elmennek szavazni.

  • A populizmus térnyerése együtt jár a hackertámadásokkal
Ezek a populista mozgalmak szinte vonzzák a külföldi hackereket, főként Oroszországból – mondta Raf Sanchez, a Beazley Group számítógépes biztosító óriáscég vezetője. „Anekdotikus szinten a populizmus tehát hatással van a kiberkockázat szintjére. Ez szinte egy win-win helyzet a bűnözők szempontjából” – fogalmazott.

Kapcsolódó cikkeink:

Úgy néz ki, az elkövetkező évben a populizmus lesz a piacok kialakításáért felelős legnagyobb húzóerő, nagyobb, mint a monetáris vagy a fiskális politika. A populizmus ugyanis 1930 óta nem örvendett ekkora népszerűségnek az emberek körében, amely egyre inkább azt eredményezi, hogy a szavazók az intézmény-ellenes jelöltekre voksolnak világszerte.

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek