Kínai gyártók profitálhatnak Trump fenyegetőzéseiből

A kínai Great Wall Motor autógyártó azon gondolkodik, hogy két olyan mexikói tagállamban épít új gyárat, ahol Donald Trump fenyegetései miatt az amerikai gyártók nem akarnak befektetni.

A Reuters szerint a Great Wall Motor, amely saját állítása szerint Kína legnagyobb SUV és pickup gyártója, vagy az észak-mexikói Nuevo Leonban, vagy a központi San Luis Potosi szövetségi államban tervezi az új egység felhúzását.

Trump elnök korábban számos autóipari vállalatot horribilis mértékű importvámok kivetésével fenyegetett meg, hogy az országban tartsa a munkát. Ezért többek között a Ford lemondott egy másfél milliárd dolláros mexikói beruházásról és helyette inkább 700 milliót invesztál egy michigani gyárba, majd ezután a General Motors is bejelentette, hogy egymilliárd dolláros befektetést hajt végre egyesült államokbeli gyáraiban és mintegy ezer új munkahelyet teremt az USA-ban.

Értesülések szerint a kínai gyártó vezetői a legnagyobb mexikói vasúttársaságokkal találkoztak – a Ferromex-szel és a Kansas City Southern de Mexico-val -, hogy megtárgyalják az államok közti szállítás módjait, valamint állítólag közvetlenül Nuevo Leon kormányával is egyeztettek az ügyben. A kínai cég illetékesei megerősítették, hogy tárgyalnak a két szövetségi állam képviselőivel, de nem voltak hajlandóak feltárni semmilyen részletet.

Egyébként az Egyesült Államok is szerepel a lehetőségek között mint beruházási terület, ám a helyszínválasztás nagyban függ az USA-t, Kínát és Mexikót érintő kereskedelmi kérdések kimenetelétől.

A kínai cég mexikói befektetése nagyban hozzájárulna az ország erőfeszítéséhez, hogy kereskedelmi szempontból függetlenedni tudjon az USA-tól. Ez elég fontos Mexikó számára, mivel Trump azt is megfogadta, hogy kilépteti az Egyesült Államokat az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi egyezményből (NAFTA), ha az nem kap jobb feltételeket a társulásban.

Kína, amely eddig Mexikó riválisa volt az alacsony költségű gyártás terén, hagyományosan alig invesztált Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságába, ám most úgy tűnik, ez a tendencia változóban van. Februárban például az Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motor), a legnagyobb kínai elektromosautó-gyártó vállalat 200 millió dolláros beruházás tervét jelentette be egy mexikói befektetővel autógyár építéséről a közép-mexikói Hidalgo szövetségi államban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »