Dél-Korea egyre jobban megsínyli a kínai bojkottot

Felére estek a Hyundai és a Kia eladásai márciusban Kínában, mert bojkottal büntetik a dél-koreai autógyárakat a kínai vásárlók az amerikai THAAD rakétarendszer Dél-Koreába telepítése miatt.

A két dél-koreai autógyár márciusban 72 ezer autót értékesített Kínában, kevesebb mint felét az egy évvel korábbi 150 ezernek. A Hyundai eladásai 44 százalékkal 56 ezerre, a Kia eladásai 68 százalékkal 16 ezerre csökkentek márciusban. A két dél-koreai autógyár együttes értékesítése a 2016 februári 95 ezer óta első alkalommal csökkent 100 ezer alá Kínában.

Az amerikai THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakétarendszer dél-koreai telepítése fokozta a politikai feszültséget Kína és Dél-Korea között. A kínai kormány Dél-Korea ellen életbe léptetett szankcióihoz belföldi fogyasztói csoportok és vállalatok is csatlakoztak dél-koreai termékek vásárlásának önkéntes bojkottálásával.

A kínai vezetők már a kezdetektől hangot adtak nemtetszésüknek a THAAD rendszer kiépítésével kapcsolatban, a telepítés lehetősége, majd tényleges elindítása pedig jelentős Dél-Korea ellenes hangulatot generált. A viták sora gyanúsan egybeesett a megtorló gazdasági intézkedések bevezetésével Dél-Koreával szemben.

Kapcsolódó cikkeink:

Dél-Korea nemrég panaszt nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), hogy megvizsgálják, a kínai kormány vajon szabályosan jár-e el a dél-koreai cégekkel szemben. Szöul ugyanis azt állítja, hogy Peking igenis gazdasági úton torolja meg a rakétavédelmi rendszer kiépítését. Nos, úgy tűnik ez az állítás egyre inkább beigazolódni látszik.

Forrás: MTI/Yonhap/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »