Washington megkezdte a pénzmegvonást az ENSZ-től

Az Egyesült Államok megvonta pénzügyi támogatását az ENSZ Népesedési Alapjától (UNFPA) – jelentette be a washingtoni külügyminisztérium.

A tárca azt írta, hogy Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának vezetője egy levélben közölte, azért szüntetik meg az UNFPA pénzelését, mert támogatja vagy részt vesz egy kínai program szervezésében, amely kényszerabortuszokat, illetve nem önkéntes meddőségi beavatkozásokat bonyolít le. 

A finanszírozás megvonása az első jele annak, hogy Washington csökkenti az ENSZ-nek nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, amit már korábban kilátásban helyezett Donald Trump elnök. Egyelőre nem világos, hogy összességében mennyi pénztől esik el az ENSZ a washingtoni intézkedések miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az ENSZ 2016-os és 2017-es évi 5,4 milliárd dolláros rendes költségvetéséből az Egyesült Államok mintegy 22 százalékkal veszi ki a részét, és így a világszervezet legnagyobb befizetője.

António Guterres, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára március közepén óva intette Washingtont a pénzügyi támogatások hirtelen csökkentésétől, egyben kifejezte készségét az ENSZ pénzügyi reformjára.

„A pénzügyi támogatások hirtelen csökkentése spontán intézkedésekre kényszeríthet, amelyek alááshatják a hosszú távú reformtörekvéseket” – mondta Guterres, aki kijelentésével Donald Trump amerikai elnök kormányzatának első költségvetési tervezetére reagált, amelyben szerepelnek ENSZ-programok támogatását célzó tételek. Szóvivője szerint Guterres hajlandó párbeszédet folytatni a 193 tagállamot számláló világszervezet hatékonyabbá tételéről.

Trump az amerikai kongresszusnak márciusban elküldött tervezetében egyebek mellett el akarja törölni a világszervezet klímaprogramjainak, köztük a párizsi klímavédelmi egyezményben a fejlődő országok számára létrehozott klímaalapnak szánt támogatásokat.

Kapcsolódó cikkünk: Trump folytatja Obama örökségének leépítését

Az ENSZ Közgyűlése 1969-ben hozta létre a Népesedési Alapot. Fő feladata a fejlődő országok segítése népesedési problémájuk megoldásában. Pénzügyi eszközei egyrészt a családtervezés, a születésszabályozás, a szexuális egészség, a csecsemőhalandóság kérdését érintő programokat, másrészt a népesedési kérdések és a társadalmi, gazdasági fejlődés közötti összefüggések kutatását fedezik. Az alap kormányzati, illetve magánjellegű adományokból működteti programjait.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »