A kurdok a törökök ellen tüntettek Németországban

Mintegy 30 ezer kurd tüntetett szombaton Frankfurtban a török kormány politikája és az áprilisi népszavazás ellen „Nem a diktatúrára – igen a demokráciára és szabadságra” jelszóval. A török kormány élesen bírálta a kurdok tüntetését.

A nagy rendőri készültség mellett lezajlott demonstráció, melyet a kurd újév (nevroz) ünnepére időzítettek, békésen zajlott le – jelentette a dpa.

A résztvevők elsősorban a Recep Tayyip Erdogan török elnök és a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által kezdeményezett, az alkotmányreformot szentesítő népszavazás ellen tiltakoztak, amely elnöki rendszert vezetne be Törökországban, nagymértékben kibővítve Erdogan jogköreit. A népszavazást április 16-ra tűzték ki, de a Németországban élő török állampolgárok már március végétől leadhatják szavazatukat.

A tüntetők az „Éljen a kurd nép ellenállása!” jelmondatot skandálták, és Abdullah Öcalan bebörtönzött kurd vezető, a Németországban is terrorszervezetnek minősített Kurd Munkáspárt (PKK) vezetőjének arcképét tartották a kezükben.

A német szövetségi kormány éppen a közelmúltban tiltotta meg Öcalan arcképének nyilvános mutogatását. A rendőrök többször is felszólították a tüntetőket az Öcalan-portrék eltüntetésére, de miután ez elmaradt, közölték, hogy a demonstrációról videofelvételeket készítenek.

A török külügyminisztérium közleményében kettős morállal vádolta a német hatóságokat, amiért az aktivisták a betiltott PKK szimbólumait használhatták, miközben török politikusoknak megtiltották a kampányrendezvényeket. „Elítéljük ezt az álnok viselkedést” – tették hozzá a dokumentumban.

A frankfurti rendőrség nagy erőkkel biztosította a tüntetést, vízágyúkat is készenlétbe helyezett, tekintettel arra, hogy a korábbi hasonló tüntetések során összetűzések történtek kurdok és törökök között, de ezúttal a demonstráció békésen zajlott le.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »