A még megmaradt ellenzék az elnöki rendszer ellen kampányol Törökországban

A kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) megkezdte csütörtökön az április 16-ára kiírt népszavazás előtti kampányát a végrehajtó elnöki rendszer bevezetése ellen – írta a Dogan török hírügynökség. A HDP Isztambulban, Izmirben és Diyarbakirban párhuzamosan tartott rendezvényeket.

Osman Baydemir HDP-szóvivő isztambuli felszólalásában kiemelte: az alkotmánynak, amely a társadalom együttélésének gyógymódja, egyeztetések útján, közös nevezők mentén kell létrejönnie. Rámutatott: rendkívüli állapot idején, a félelem atmoszférájában nem alakítható ki olyan alaptörvény, amely Törökország egészét átfogja, beleértve a HDP-t.

Filiz Kerestecioglu, a párt frakcióvezetője beszédében azon véleményének adott hangot, amely szerint az alkotmánymódosítással Törökországban autoriter rendszer valósulna meg. Sirri Süreyya Önder ankarai HDP-képviselő Izmirben úgy fogalmazott, hogy az áprilisi referendumon már a nem-szavazatok győztek, csak “még nem tudnak róla”.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) múlt szombaton kezdte meg az alkotmánymódosítás melletti kampányát. Az AKP az ország stabilitását látja az elnöki rendszerben. A hatóságok korábban a HDP két társelnökét, több politikusát és számos önkormányzati elöljáróját előzetes letartóztatásba helyezték. Az érintettek állítólag kapcsolatban állnak a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezettel. A török parlamenti képviselőket a törvényhozás tavaly fosztotta meg mentelmi joguktól.

A HDP szerint az elnöki rendszerrel Törökország vezetése egyszemélyűvé válik, aki az állampárt élén állva rendeletekkel irányít, az igazságszolgáltatás függetlensége és pártatlansága pedig elvész.

A HDP-hez hasonlóan a nem-szavazatok mellett érvel a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) is. A nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) kommunikációja nem egységes. A MHP egy része az elnöki rendszer bevezetése mellett, egy része az ellen szólal fel.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Nem tér magához a brit autóipar

Az SMMT csütörtöki összesítése alapján 2021-ben 34 százalékkal kevesebb autó készült a brit gyártóüzemekben, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtti utolsó teljes évben. Ennél kevesebb autót utoljára 1956-ban gyártottak.

Read More »

Nem hátrált a Fed, esnek a tőzsdék

A Fed monetáris politikai döntéshozói szerda este konkrét időpont megadása nélkül jelezték a kamatemelés megkezdésének közeledtét az erősödő inflációs nyomás miatt. Bár ez önmagában nem újdonság, egyes piaci szereplők abban reménykedtek, hogy az utóbbi hetek erős korrekciója miatt a Fed esetleg lassít a tervezett monetáris szigorítás ütemezésén.

Read More »

Leave a Reply