Nemcsak Ausztriában, Németországban sem engedik a török kampányolást

Németországban hatósági döntéssel megakadályozták, hogy két török miniszter fórumot tartson az alkotmánymódosításról kiírt áprilisi népszavazás ügyében: csütörtöki német sajtójelentések szerint az igazságügyi tárca vezetője és a gazdasági miniszter sem kampányolhat német földön az elnöki rendszer törökországi bevezetését jelentő módosítás mellett.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviseletében a Baden-Württemberg tartományi Gaggenauban kampányolt volna az AKP-t alapító államfő, Recep Tayyip Erdogan jogkörének kiterjesztését előirányzó módosítás mellett csütörtök este. A városvezetés azonban szinte az utolsó pillanatban visszavonta a helyi kulturális központ használatára kiadott engedélyt, a nagyterem befogadóképességénél – legfeljebb 800 főnél – várhatóan nagyobb tömegből fakadó biztonsági kockázatokra hivatkozva.

A rendezvényt szervező Európai Török Demokraták Uniója (UETD) bírósághoz fordulhat a városvezetés döntése ellen. A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató jelentése szerint az AKP európai lobbiszervezeteként számon tartott egyesület a 19 órára kiírt rendezvény előtt három órával még nem közölte, hogy miként reagál.

Az UETD a szervezője egy vasárnapi kölni rendezvénynek is, amelyen az AKP honlapján közölt adatok szerint fellép Nihat Zeybekci gazdasági miniszter. Azonban az érintett kerületi önkormányzaton közölték, hogy nincs, és nem is lesz szerződés a kiszemelt helyszín kibérléséről. Hivatalosan egyik helyi hatósági döntésnek sincs politikai vonatkozása.

A német-török viszonyt erősen megterheli, hogy a Die Welt című konzervatív lap törökországi tudósítóját előzetes letartóztatásba helyezték Isztambulban. Deniz Yücelt terrorpropaganda terjesztésével és közösség elleni izgatással gyanúsítják. A német kormány szerint csupán a munkáját végezte, és a lehető leghamarabb szabadlábra kell helyezni.

A szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja azt az álláspontot képviseli, hogy nem szabad fórumot, kampánylehetőséget biztosítani a török kormány tagjainak és az államfőnek, amíg Deniz Yücel nem nyeri vissza szabadságát.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második rendelkezik szavazójoggal Törökországban.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nyomás alatt a DE30 a gyenge IFO adatok miatt

Vegyes mozgásokkal indult a hét a német tőzsdén, az index próbálja megvédeni a múlt hét végén beállított idei mélypontot, ezt azonban nem segítik a friss IFO hangulatindex adatok, melyek a vártnál gyengébben alakultak, és a számok megerősítik annak lehetőségét, hogy Németországra erős recesszió vár.

Read More »