Sebastian Kurz mutathat új utat Ausztriának és az EU-nak

Sebastian Kurzot, aki a menekültügyi politikában nyíltan szembeszállt Angela Merkel elképzeléseivel és az egyik legnépszerűbb politikusnak számít Ausztriában, az amerikai Time magazin a jövő generációjának tíz vezető személyisége közé választotta.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint ha Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vezetné az Osztrák Néppártot (ÖVP), úgy a kisebbik koalíciós párt megnyerhetné a parlamenti választást. A kutatást a hét elején mintegy 800 ember megkérdezésével végezték és az Österreich című lap közölte vasárnapi számában.

Eszerint ha Kurz vezetné a néppártot, a szavazatok 34 százalékát szerezhetnék meg, míg Reinhold Mitterlehner alkancellár jelenlegi vezetése mellett a párt mindössze 19 százalékon áll. A válaszadók 84 százaléka szerint Kurz, 16 százaléka szerint pedig Mitterlehner alkalmasabb a pártelnöki posztra.

A jelenlegi pártvezetés mellett az ÖVP csak a harmadik helyen áll a népszerűségi listán, amelyet az FPÖ vezet 33 százalékkal, utána következnek a szociáldemokraták 29 százalékkal. Ha viszont az ÖVP-t Kurz elnökölné, úgy az ÖVP 34 százalékos támogatottsága mellett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a második helyre csúszna vissza, 26 százalékkal, míg a kormánykoalíció jelenleg nagyobbik pártja, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) 24 százalékot szerezne.

A rendkívül fiatal, mindössze 30 éves külügyminiszter népszerűségét részben az okozza, hogy bátran kiáll elvei mellett és sokkal keményebb hangot üt meg a kritikus kérdésekben, mint a vezető uniós politikusok többsége, ide értve a menekültválságot és a Törökország és az Európai Unió közötti együttműködést vagy a lassan feledésbe merülő török uniós csatlakozást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Sebastian Kurz legutóbb a Bild am Sonntag című lapban az Angela Merkel német kancellár vezette CDU elnökségi tagjával, Jens Spahnnal adott páros interjút és arra a kérdésre, vajon nevezhető-e konzervatívnak Angela Merkel menekültpolitikája, kiemelte: nem helyes csak a német kancellár személyére szűkítve tárgyalni a kérdést, mert ezt a téves politikát nagyon sok állam- és kormányfő és az Európai Bizottság is képviselte. Ez jó szándékú politika volt, de számomra kezdettől fogva világos volt, hogy ha mindig csak továbbtereljük az embereket Közép-Európa felé, akkor egyre többen indulnak meg – tette hozzá.

A menekültek összes elképzelhető útvonalát le kell zárni – mondta az ÖVP politikusa arra a kérdésére, hogy a Földközi-tenger középső medencéjén átvezető útvonalat is le kell-e zárni. Jens Spahn hozzátette, hogy az EU-Törökország megállapodáshoz hasonló együttműködésre van szükség az észak-afrikai államokkal is.

Amennyiben a Földközi-tengerből kimentett embereket három-négy héten keresztül visszaszállítjuk oda, ahonnan elindultak, összeomlik az embercsempészek üzleti modellje és nem halnak meg többen a tengeren – hangsúlyozta a CDU-s politikus.

Líbiáról szólva hozzátette, hogy hosszabb távon feltétlenül szükséges befogadó táborokat létesíteni a polgárháború sújtotta észak-afrikai arab államban, mert Európa lakossága csak akkor fogadja el a bevándorlást, ha Európa ellenőrzi, hogy ki és miért lép a területére.

Sebastian Kurz kiemelte: az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az EU által közösen üzemeltetett központokat kell kiépíteni az EU határain kívül. Nem az a legfontosabb, hogy hol vannak ezek a táborok, hanem az, hogy védelmet nyújtsanak, és visszavigyék oda mindazokat, akik illegális úton indulnak az EU felé. Ilyen központokat akár Egyiptomban, Grúziában, vagy a Nyugat-Balkán valamelyik országában is létre lehet hozni – tette hozzá az osztrák külügyminiszter.

Az elutasított menedékkérők hazatoloncolásáról Jens Spahn azt mondta, hogy több embert kell hazatelepíteni, mert a múltban túl sokszor nem érvényesítették a jogszabályokat, így az a „helytelen üzenet” terjedt el a világon, hogy mindenki maradhat és még pénzt is kap, aki eljut Németországig.

Sebastian Kurz kiemelte, hogy eleve nem lenne szabad beengedni az embereket, mert könnyebb megállítani őket az uniós külső határon és visszaszállítani oda, ahonnan elindultak, mint hazatoloncolni, amikor már beköltöztek egy bécsi vagy berlini lakásba.

Forrás: MTI / Kitekintő

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »