Friss hírek

Németország rendezné diplomáciai viszályát a törökökkel

Személyes találkozóban állapodott meg egymással pénteken telefonon Mevlüt Cavusoglu török és Sigmar Gabriel német külügyminiszter – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásra hivatkozva. A szerdára tervezett találkozó célja a két ország között kialakult diplomáciai viszály rendezése.

A beszélgetést Berlin kezdeményezte azután, hogy a délnyugat-németországi Gaggenau város önkormányzata megtiltotta két török tárcavezetőnek, Bekir Bozdag igazságügyi miniszternek és Nihat Zeybekci gazdasági miniszternek, hogy csütörtökön a helyi török közösség előtti felszólalásaikkal a népszavazásra kiírt török elnöki rendszer bevezetése mellett kampányoljanak. A városvezetés a helyi kulturális központ nagytermének befogadóképességénél – legfeljebb 800 főnél – várhatóan nagyobb tömegből fakadó biztonsági kockázatokra hivatkozva döntött így.

A török külügyminiszter a telefonbeszélgetés során elégedetlenségét fejezte ki német hivatali kollégájának az incidens miatt. A Dogan török hírügynökség úgy tudja, hogy Cavusoglu és Gabriel Németországban találkozik majd.

Hivatalosan a német hatósági döntésnek nincs politikai vonatkozása. A lépésre reagálva Bozdag bejelentette, hogy lemondta németországi tárgyalását a német igazságügyi miniszterrel.

A török külügyminisztérium tiltakozásul bekérette Németország ankarai nagykövetét, Recep Tayyip Erdogan török államfő szóvivője pedig botrányosnak nevezte, hogy Gaggenau mondvacsinált indokokra hivatkozva megtiltotta Bozdag részvételét a gyűlésen. Törökország nem tűri, hogy demokráciából és véleményszabadságból kioktassák – tette hozzá Twitter-üzenetében Ibrahim Kalin.

A NATO két pillérének számító Németország és Törökország közötti kapcsolatai feszültebbé  váltak a tavaly júliusi elvetélt államcsínyt követő tisztogatások óta. Ez a feszültség még inkább kiéleződött, amikor kedden őrizetbe vették a Die Welt című német napilap törökországi tudósítóját, Deniz Yücelt, akit terrorista propagandával vádolnak. Németország a berlini török nagykövetnél tiltakozott a döntés miatt.

A szövetségi parlament (Bundestag) valamennyi pártja azt az álláspontot képviseli, hogy nem szabad fórumot, kampánylehetőséget biztosítani a török kormány tagjainak és az államfőnek, amíg Deniz Yücel nem nyeri vissza szabadságát.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról, amely kiszélesítené a mindenkori államfő jogkörét, aki így a végrehajtó hatalom feje lenne. A változtatással megszűnne a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki tisztség.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második rendelkezik szavazójoggal Törökországban. A múlt hónapban Binali Yildirim miniszterelnök szólalt fel egy oberhauseni gyűlésen a török elnök több ezer szimpatizánsa előtt. Az ellenzék hevesen bírálta a német kormányt, amiért engedélyezte a gyűlés megtartását.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »