Szerb elnökválasztás: valószínűleg nem lesz második forduló

Április másodikára írta ki a szerb elnökválasztást Maja Gojkovic házelnök csütörtökön Belgrádban. A választás legnagyobb esélyese Aleksandar Vucic miniszterelnök.

A parlament elnöke kérte az állampolgárokat, hogy menjenek el voksolni, a kampány során pedig fordítsanak figyelmet a jelöltek programjára, és annak megfontolása után döntsenek. „Azt kívánom az állampolgároknak, hogy válasszák a legjobb jelöltet, aki komolyan és felelősen együttműködik majd a szerb kormánnyal, és vele együtt az ország politikai és gazdaság stabilitásért, a szabadságért, a függetlenségért és az egységért fog küzdeni” – hangsúlyozta.

Tomislav Nikolic hivatalban lévő köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. Az elnökválasztásról szóló törvény értelmében a voksolást a megbízatás lejárta előtt legalább 90 nappal ki kell írni, a kiírástól számítva pedig legalább 30, de legfeljebb 60 napon belül meg kell tartani. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

Maja Gojkovic házelnök azt is bejelentette, hogy az elnökválasztási kampány ideje alatt nem ülésezik a parlament, mert nem szeretné, ha a törvényhozás üléseit kampányolásra használnák a pártok. Döntését az ellenzék élesen bírálta, egyebek között rámutatott, hogy a parlament munkájának és az államfőválasztásnak nem kellene összefüggenie, a házelnök döntése pedig szerintük kizárólag a kormánykoalíció érdekeit szolgálja, és el akarja hallgattatni az ellenzéki hangokat.

Annak ellenére, hogy a választást csak csütörtökön írták ki, már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Aleksandar Vucic jelenlegi kormányfő mellett Sasa Jankovic volt ombudsman, Vuk Jeremic korábbi külügyminiszter, Dusan Janjic politikai elemző, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt vezetője, Vojislav Seselj, valamint Bosko Obradovic, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője is indulni kíván. A várakozások szerint április 2-án legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Az Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató felmérése szerint feltehetően nem lesz második forduló, ugyanis Aleksandar Vucic támogatottsága 53,3 százalékos. Az ellenzéki jelöltek közül a legtöbb szavazatra a Sasa Jankovic számíthat, rá a kutatás szerint az állampolgárok 13,9 százaléka voksolna, míg Vuk Jeremic a szavazatok 13,3 százalékát szerezheti meg.

Kapcsolódó cikkünk: Az osztrák kancellár a migránskérdésről tárgyalt Szerbiában

Forrás: MTI

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »