New Yorkban mehet tőzsdére a Saudi Aramco

A szaúdi kormány valamelyik vezető nyugati tőzsdén értékesíti koronaékszere, a Saudi Aramco állami olajtársaság egy részét, elvetve azt a korábbi tervét, hogy valahol Ázsiában hajtja végre a bevezetést – értesült a The Wall Street Journal.

A lap úgy tudja, hogy a szaúdi kormány valószínűleg a New York-i értéktőzsde mellett dönt, de egyelőre versenyben van még Torontó és London is. Korábban ázsiai részvénykibocsátásról volt szó, konkrétan a szingapúri, a hongkongi, a tokiói vagy a sanghaji börze jött szóba. A The Wall Street Journal által idézett források a változtatás okáról nem mondtak semmit.

Tavalyi értesülések szerint a Saudi Aramco összesen 49 százalékos részesedését dobják piacra tíz év alatt, első lépésben, 2017-2018-ban legfeljebb 5 százaléknyi tulajdonhányad eladására kerülhet sor. A Saudi Aramco piaci értéke 2 ezer milliárd dollár körüli, de pénzügyeiről szinte semmit nem tudni, a cég még bevételadatait sem közli.

  • Háttér
Szaúd-Arábia költségvetése nehéz helyzetbe került a kőolaj világpiaci áresése miatt – amit nagyrészt egyébként éppen ők okoztak a 2014-es stratégiaváltásukkal – ezért a gazdaság szerkezetének átalakítására elindítottak egy programot Vision 2030 néven, ami amellett, hogy hosszabb távon csökkenteni kívánja az ország olajipari függőségét, egy rövidtávú elemet is tartalmazott, mégpedig az állami olajkitermelő cég, a Saudi Aramco egy részének privatizálását.

A szaúdi kormány által decemberben elfogadott idei pénzügyi évre vonatkozó költségvetési terv 52,8 milliárd dollár költségvetési hiányt irányoz elő. A dokumentum azzal számol, hogy tavalyhoz képest idén 46 százalékkal nő az olajexportból származó bevétel annak ellenére, hogy az OPEC novemberben termelésének a csökkentéséről döntött.

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »