Hamon és Valls: A francia baloldal két összeférhetetlen irányzata

A francia baloldali előválasztás második fordulójába a széttöredezett Szocialista Párt (PS) két egymással összeegyeztethetetlen irányzatának képviselője jutott be, s az összecsapásból az új baloldalt megtestesítő Benoit Hamon kerülhet ki győztesen – vélték a hétfői francia lapok.

A baloldal államfőjelölt-állító szavazásának vasárnapi első fordulóját a volt oktatási miniszter nyerte meg 36 százalékkal, maga mögé utasítva a favoritnak számító Manuel Valls volt miniszterelnököt, aki a szavazatok 31 százalékát szerezte meg. Ők ketten mérkőzhetnek meg egymással a jövő vasárnapi második fordulóban.

Az előválasztáson kevesebb mint 2 millióan vettek részt, míg a jobboldal novemberi előválasztásán több mint 4 millióan vonultak az urnákhoz, ami arra utal, hogy bárki is nyeri meg az első fordulót, a szocialistáknak nem lesz igazán beleszólásuk a tavaszi elnökválasztás kimenetelébe – hívta fel a figyelmet a Le Monde.

A balliberális lap szerint a PS belső ellenzékéhez tartozó Hamon utópisztikus javaslataival emelkedett ki a kampányban, mindenekelőtt az évi 400 milliárd euróba kerülő havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésének ötletével.

A baloldali Libération üdvözölte, hogy “a baloldal két, egymással radikálisan ellentétes arca” végre szemtől szembe áll egymással. Egyik oldalon a realista szociáldemokráciát képviselő Valls, másikon pedig a részben utópisztikus, új baloldali Hamon. “Egy olyan baloldal, amely az álmodozó baloldallal szemben kormányoz: ez a klasszikus választás minden baloldali választó számára” – írta Laurent Jauffrin főszerkesztő, aki szerint Hamonnak nagyobb az esélye a győzelemre, mint Vallsnak.

Véleménye szerint ugyanakkor az alacsony részvétel miatt a PS nehezen kap majd olyan demokratikus lendületet, amelyet várt az előválasztástól, s a baloldali választók feltehetően a függetlenként induló Emmanuel Macront vagy a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont támogatják majd az elnökválasztás első fordulójában, nem pedig a szocialista jelöltet.

A felmérések szerint a baloldali előválasztás győztese csak az ötödik helyen végezhet az elnökválasztás áprilisi első fordulójában.

A Le Parisien szerint a “Szocialista Pártot kettévágták”, s az előválasztás után nem kerülheti el az alapvető átalakulást. A fővárosi lap arra is emlékeztetett, hogy miután a harmadik helyen végzett Arnaud Montebourg arra kérte a választóit, hogy Hamonra szavazzanak a második fordulóban, már nem Manuel Valls a favorit.

A konzervatív Le Figaro szerint az ellentétes irányvonalak összeegyeztethetetlenekké váltak a PS-n belül. “Miközben a győzelem kirajzolódik, két ellentétes személyiség akar felszállni ugyanarra a hajóra. Az előválasztásnak lesz győztese, de a PS-nek csak most kezdődik a neheze” – írta a Le Figaro, amely szerint a franciák az elmúlt öt évben a Francois Hollande államfőt támogató Manuel Valls és a belső ellenzéket képviselő Benoit Hamon és Arnaud Montebourg közti leszámolásokhoz asszisztáltak, ami után természetes, hogy a szimpatizánsok szavazata ennek a kibékíthetetlen baloldali szövetségnek a szétesését pecsételte meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A lap szerint Valls egy többé-kevésbé modern baloldalt testesíti meg, amelynek hitelét az elmúlt öt év kormányzása viszont komolyan kikezdte. Vele szemben Hamon azt a baloldalt képviseli, amelynek ígéretei olyannyira felelőtlenek, hogy arra még az előválasztás többi jelöltje is felhívta a figyelmet.

Feltehetően ez a törésvonal válik majd egyértelművé a második fordulóba jutott két jelölt közötti televíziós vitában, amelyet szerda este tartanak.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek