Közel 4,3 millióan szavaztak Franciaországban az első fordulóban

A szerdán közzétett hivatalos végeredmény szerint 4 272 880 választásra jogosult francia állampolgár szavazott a francia jobboldali elnökjelölt-állító választás első fordulójában.

A részvételi arány meghaladta a szervezők várakozását, akik maximálisan 4 millió választóra számítottak a francia jobboldal először megrendezett előválasztásán, amelynek múlt vasárnapi első fordulóját Francois Fillon nyerte meg a szavazatok 44,1 százalékával.

Második helyen jutott be a jövő vasárnapi második fordulóba Alain Juppé 28,6 százalékkal. A harmadik helyen végzett Nicolas Sarkozy 20,7 százalékkal, őt követi Nathalie Kosciusko-Morizet 2,6, Bruno Le Maire 2,4, Jean-Frédéric Poisson 1,5, míg Jean-François Copé 0,3 százalékkal.

Az első forduló után végzett felmérések szerint több százezer baloldali választó is az urnákhoz járult, de ez érdemben nem befolyásolta a végeredményt, csak az arányokon módosított. Az Ifop közvélemény-kutatóintézet szerint a voksolók mintegy 9 százaléka volt baloldali szimpatizáns, az Opinionway 12 százalékra, az Elabe közvélemény-kutatóintézet pedig 15 százalékra becsüli a baloldali részvételt a jobboldal előválasztásán.

Emmanuel Riviere elemző szerint a baloldal elsősorban azért ment el voksolni, hogy megakadályozza Nicolas Sarkozy volt államfő politikai visszatérését. „De azt is látni kell, hogy az exelnök elutasítottsága ugyanennyire jelentős a jobboldali és a centrista választók körében is” – mondta a lapnak.

A Le Figaro szerint az a kérdés, hogy miután Nicolas Sarkozy kiesett a versenyből, a baloldali választók elmennek-e a második fordulóban is szavazni.
„Ők úgy tekinthetik, hogy mindent megtettek. Juppénak viszont az az érdeke, miután nagyon lemaradt Fillon mögött az első fordulóban, hogy megtartsa ezeket a választókat jövő vasárnapra, sőt, hogy újakat is szerezzen. Ezért kénytelen ennek a választói bázisnak üzenni, hogy mobilizálja őket saját érdekében” – hangsúlyozta az elemző.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »