Japán dollármilliárdokkal segíti a Fülöp-szigeteket

Dollármilliárdokat érő üzleti lehetőségeket, beruházásokat ígért, valamint motorcsónakokról és a terrorizmus elleni küzdelemben bevethető egyéb eszközökről állapodott meg csütörtökön Manilában a Kínához közeledő Fülöp-szigeteki vezetéssel Abe Sindzó japán miniszterelnök.

A japán kormányfő – aki kétnapos hivatalos vizitre érkezett a délkelet-ázsiai országba – az első külföldi állami vezető, aki Manilába látogat Rodrigo Duterte tavalyi elnökké választása óta.

Abe üdvözölte, hogy Manila erősíti kapcsolatait Pekinggel, miután az Állandó Választottbíróság tavaly nyáron a Fülöp-szigetek beadványára reagálva úgy döntött, hogy Kína nem formálhat jogot magának a Dél-kínai-tengeren fekvő szigetekre.

Ugyanakkor Kína nem ismeri el az ítéletet és inkább kétoldalú tárgyalásokon akarja rendezni a vitákat a terület fölötti ellenőrzést maguknak követelő országokkal, köztük a Fülöp-szigetekkel. Peking minden országot felszólított, hogy ne avatkozzanak bele a területi viták rendezésébe.

Japán a Fülöp-szigetek egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere és segélyezője. Abe a következő öt évben 8,7 milliárd dollár értékű fejlesztési támogatást és beruházást ígért a Fülöp-szigeteknek, emellett Abe és Duterte jelenlétében aláírtak egy 600 millió jen (mintegy 1,5 milliárd forint) értékű megállapodást, amelynek értelmében Manila motorcsónakokhoz és egyéb olyan eszközökhöz jut, amelyek hasznosak lehetnek a terrorizmus elleni küzdelemben.

Dutertét számos bírálat érte, amiért hivatalba lépése óta véres leszámolás indult az országban mindenki ellen, aki bármilyen kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Ezzel párhuzamosan az elnök irányváltást hajtott végre az ország külpolitikájában is; több együttműködés felmondásával fenyegette meg az őt bíráló Egyesült Államokat, és inkább Kínához és Oroszországhoz közeledik.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egy csütörtökön közzétett felmérés eredménye szerint viszont a Fülöp-szigetekiek 70-75 százaléka bízik az Egyesült Államokban és Japánban, és csak 38 százaléka Kínában és Oroszországban.

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »