Az uniót és az eurót félti a népszavazásoktól Fico

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn felszólította az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy hagyjanak fel belügyekről szóló népszavazások szorgalmazásával, mert azok veszélyeztetik az EU-t és az eurót.

A Reuters brit hírügynökség emlékeztet: tavaly júniusban Nagy-Britanniában népszavazás döntött arról, hogy az ország kilépjen az EU-ból, decemberben pedig Olaszországban is népszavazás utasította el az alkotmány reformjának tervét. Mindezen túl Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és más tagállamokban bevándorlást ellenző pártok népszavazást követelnek arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e hazájuk, vagy arról, hogy kilépjenek-e az euroövezetből.

“Arra kérem az EU vezetőit, hogy hagyjanak fel a brit és olasz népszavazásokhoz hasonló kalandorsággal a belügyeket illetően” – mondta sajtótájékoztatón a szlovák miniszterelnök, akinek hazája 2016 második felében az EU soros elnöke volt. “Nagy-Britannia nem tagja az eurozónának, Olaszország viszont igen, és nagy hatása van a bankszektorra, az euróra. Mit teszünk, ha Olaszország lakossága népszavazáson úgy dönt, nem akarja tovább az eurót?” – vetette fel Robert Fico.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Szlovákiában a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt aláírásgyűjtésbe kezdett egy petíciójához, amely népszavazásra szólít fel annak eldöntéséről, hogy Szlovákia tagja maradjon-e az EU-nak és a NATO-nak. A Reuters megjegyzi, hogy a kezdeményezés nagy valószínűséggel nem lesz sikeres. 350 ezer aláírónak kellene támogatnia, és még ha összejön is ennyi aláírás, a szavazásra jogosultak legalább 50 százalékának kellene részt venszlovák nemzetui párt nie a referendumon ahhoz, hogy az érvényes lehessen.

2003-ban Szlovákia lakosságának 52 százaléka vett részt azon a népszavazáson, amely arról volt hivatott dönteni, hogy az ország csatlakozzon-e az EU-hoz. A szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt.

Forrás: MTI

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »