Nem fogadta el Renzi lemondását az olasz államfő

Sergio Mattarella olasz államfő felkérte Matteo Renzi miniszterelnököt, hogy maradjon a hivatalában a költségvetés elfogadásáig – jelentette be hétfő este az elnöki hivatal.

A hírt egymondatos közleményében az elnöki hivatal azzal indokolta, hogy az államfő szeretné betartatni a törvényhozás menetrendjét, és kockázatosnak tartaná az ideiglenes kormányzást a 2017. évi költségvetés parlamenti elfogadása előtt. Az olasz sajtóban már korábban felmerült ennek a megoldásnak a lehetősége azzal az érvvel alátámasztva, hogy a törvényt már napokon belül, péntekig jóváhagyhatják.

Matteo Renzi hétfő reggel bejelentette lemondási szándékát, miután súlyos vereséget szenvedett az alkotmányos berendezkedés mélyreható átalakításáról szóló népszavazáson. Ezt a szándékát közölte az államfővel is a hétfő esti, félórás találkozójukon, a szavazók elutasítására hivatkozva.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A találkozó után a sajtó azt jelentette, hogy Renzi „a felelősségét érezve” elfogadta az államfő halasztási kérését, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg. Renzi a találkozó után egy mellékbejáraton elhagyta a Quirinale-palotát anélkül, hogy nyilatkozott volna a médiának, és visszatért a kormány székhelyére, ahol előzőleg megerősítette a kormánytagok előtt, hogy lemondási szándéka szilárd, és köszönetet mondott a minisztereknek a csapatszellemért a hivatali ideje 1006 napja alatt.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »